De dikke middelvinger van de UB

Om energie te besparen is de UB minder vaak open, maar waar moet je dan naartoe als arme student die de stookkosten zelf ook niet meer kan dragen? Columnist Bauke van der Kooij heeft een slimme tip.

Ondanks dat de RUG door maatregelen een stuk minder energie is gaan gebruiken, is er toch kortsluiting ontstaan: de UB gaat om kosten te besparen later open en eerder dicht. Tien uur in de avond in plaats van twaalf uur, en in het weekend nog eens extra.

De UB heeft het in deze besluitvorming over een ‘laag aantal studenten’ tijdens deze uren, maar vergeet hierbij de vraag te stellen waarom deze studenten op dinsdag- of zaterdagavond om tien uur in de UB zitten. Ik durf er vergif op in te nemen dat de zaterdagavondstudent niet gelijk is aan de student die op woensdag van elf tot vier in de UB zit. 

Vergelijk het met die ene vieze snackbar die nog open is na een avondje stappen: liever zou je een lekkere pizza of goede shoarma eten, maar omdat je geen keuze hebt, ben je toch aangewezen op dat bakje slappe patat met net te waterige mayonaise. De UB is die snackbar: niemand zit om elf uur graag in de UB, maar je hebt geen andere optie.

Dat is waar de vergelijking ook scheef loopt. Je hóeft na een avondje stappen niet naar de snackbar – er is ook eten thuis. Thuis studeren is voor veel studenten echter niet mogelijk: in de coronaperiode hadden we toch juist geleerd dat er heel veel studenten zijn die onvoldoende kunnen studeren in hun eigen studieomgeving? De niet-standaard studenten, zeg maar, die ook op iets ongebruikelijkere tijdstippen juist heel veel behoefte hebben aan studeren, en dat thuis niet kunnen.

nu moeten studenten zelf honderd individuele ruimtes verwarmen, maar dat betaalt de R¥k$univ€r$it€it niet

De UB kan met deze maatregel welgeteld drie ton besparen. Begrijp me niet verkeerd: het is heel slim om strategisch gebouwen te sluiten tijdens rustige tijden – zo kun je de drukte centreren op een klein aantal plekken en veel geld besparen – maar de UB was dus al de laatste van ‘een klein aantal plekken’. In plaats van het verwarmen van één grote ruimte waar bijvoorbeeld honderd studenten studeren, moeten studenten nu zelf honderd individuele ruimtes verwarmen, maar goed, dat betaalt de R¥k$univ€r$it€it niet.

Ook die drie ton aan besparing valt in het niet als je kijkt naar andere gebouwen, waar enkel glas meer de regel dan de uitzondering is en de tochtstromen zo erg zijn dat je de warmte zo onder de deur naar buiten ziet lopen. De UB is, naar eigen zeggen, al ‘heel zuinig’, maar in plaats van alle studenten dus juist daar te centreren, trekt de RUG ook hier de stekker uit en laat deze studenten (letterlijk en figuurlijk) in de kou staan.

Gek genoeg is er één gebouw wel langer open dan de UB: de ACLO. Doordeweeks een uur, in het weekend zelfs twee! Eerst tien bench presses, daarna even een paragraaf lezen. Of neem je laptop mee, terwijl je lekker aan het spinnen bent. Met een beetje geluk kun je je oplader zo in de hometrainer pluggen en laad je je laptop gratis op. Dat is pas energie besparen.

BAUKE VAN DER KOOIJ

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties