De bakker en de advocaat

Het leenstelsel is een schijnrechtvaardigheid, en eindelijk komt ook de PvdA daar achter, constateert columnist Alex Steenbreker. ‘De verbazing was groot toen bleek dat de mogelijkheid om jarenlang je leven bij elkaar te lenen toch niet zo woest aantrekkelijk was als wel werd gedacht.’
Door Alex Steenbreker

Ook bij de PvdA is een lampje gaan branden: misschien was dat hele leenstelsel toch niet zo’n goed plan. Welk draadje er bij hen los zat, is me niet duidelijk. Maar ze zagen eindelijk in dat het idee dat de ‘bakker die voor de opleiding van de advocaat moet betalen’ geen recht deed aan de werkelijkheid.

Misschien ontdekten ze dat het niet alleen ‘bakkers’ zijn die betalen. Of misschien dat het niet alleen ‘advocaten’ zijn die worden opgeleid. Of misschien dat het kind van de bakker de advocaat zou kunnen worden. Of misschien dat de bakker wel eens een advocaat nodig zou kunnen hebben. Of misschien dat de advocaat ook betaalt voor de bakker.

Oh, er is wel wat voor te zeggen. Je hebt namelijk pas een weg naar Rome nodig als je daar ook heen denkt te gaan. Anderen zullen ook geen zin hebben om een weg te helpen aanleggen.

De kans dat de kinderen van de bakker aan de ingangseisen voor een universitaire studie voldoen en willen studeren, is gewoon niet zo groot als bij de kinderen van de vorige generatie advocaten. Maar die ongelijkheid in het onderwijs is natuurlijk een veel te ingewikkeld probleem – überhaupt docenten vinden is al te moeilijk – dus dan toch maar liever een leenstelsel. Een schijnrechtvaardigheid.

Het leenstelsel is als een onverharde weg: zonder goede schokdempers kan je er beter niet aan beginnen

De verbazing was groot toen bleek dat de mogelijkheid om jarenlang je leven bij elkaar te lenen toch niet zo woest aantrekkelijk was als wel werd gedacht. Het leenstelsel is als een onverharde weg: zonder goede schokdempers kan je er beter niet aan beginnen.

Dus moet de basisbeurs terug, zegt ook de PvdA. Of niet, want er leiden meerdere wegen naar Rome waar een laag asfalt op zou mogen. Het begint al bij de oprit. Je krijgt namelijk pas stufi als je al bijna een maand aan het studeren bent.

En krijg je dan eindelijk dat geld (gratis of niet), dan moet je het grootste deel direct weer afgeven als collegegeld. Hopelijk houd je nog genoeg over voor de huur van oktober. Het spant erom, want misschien wil de uni het wel net ietsje eerder hebben dan dat DUO je uitbetaalt. Dan moet je besluiten je dagelijkse boodschappen wéér een maand uit te stellen; studie gaat immers voor alles.

In plaats van opnieuw een basisbeurs in te voeren kunnen ze ook de aanvullende beurs flink uitbreiden. En de ondersteuning verbeteren, waardoor studenten met problemen minder vertraging op hoeven te lopen. En de kamernood aanpakken, dan komt er ook niet zo veel overheidsgeld meer bij huisjesmelkers terecht. En het onderwijs beter ondersteunen. En als je toch bezig bent, ook de wetenschap beter ondersteunen, dan kan je straks niet alleen naar Rome, maar ook naar Parijs.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties