Woke en conservatief, lui en ambitieus, weerbaar en zwak – het past allemaal bij Gen Z, ziet student-columnist (en Gen Z’er) Robin Hevinga. ‘Dus stop ons labeltjes op te plakken.’
Afgelopen weken werd een publiekelijk debat gevoerd over de mentaliteit van de huidige generatie jongeren, of wel Gen Z. Jongeren geboren tussen 1995 en 2011, zoals ik, zouden conservatiever zijn dan eerdere generaties. Maar ook ‘woke’ wordt ons te pas en te onpas toegeschreven.
Verwarrend, wat is het nou?
Gen Z is zeer individualistisch en trendgevoelig. Het conservatisme van bijvoorbeeld Andrew Tate en ‘wokisme’ zijn beide deel van onze identiteit; ze kunnen binnen Gen Z prima naast elkaar bestaan. Dat komt omdat iedereen online zijn eigen algoritmische waarheid leeft. Het lijkt bijna verzuiling, maar dan door AI in plaats van God.
Omdat Gen Z’ers zo ongrijpbaar en veranderlijk zijn, vinden oudere generaties het maar wat interessant om ons te analyseren. Door onze grote verscheidenheid kan een onderzoeker conclusies trekken naargelang hij wil. Woke of conservatief, lui of ambitieus, weerbaar of zwak – het is allemaal waar.
Met een belangrijke kanttekening: het is alleen waar als geheel. Gen Z is oneindig genuanceerd. Dus stop ons labeltjes op te plakken.
Het lijkt bijna verzuiling, maar dan door AI in plaats van God
De kritiek van oudere generaties op Gen Z is om nog een andere reden opvallend. Historisch gezien zijn het meestal de jongere generaties die afgeven op de oudere, nu is het andersom. Dit heeft te maken met het feit dat voor het eerst sinds lange tijd (in de westerse wereld) twintigers en dertigers slechter af zijn dan hun ouders en grootouders. Een pijnlijk gegeven, waarvan we niet weten hoe ermee om te gaan.
Oudere generaties proberen de schuld hiervan in de schoenen van Gen Z te schuiven. Wij zouden te lui en kwetsbaar zijn, het is onze eigen schuld dat we het slechter doen. In de maakbare wereld heeft Gen Z het niet gemaakt.
Hoezo zou dit perse aan Gen Z liggen? Misschien zijn maakbaarheid en zelfredzaamheid loze beloften gebleken en weigeren jongeren er nog langer aan mee te doen.
Oudere generaties kunnen het niet verkroppen dat zij een slechtere wereld achterlaten dan degene die zij hebben geërfd. Laat ons alsjeblieft buiten jullie identiteitscrisis en zadel ons niet op met jullie wrok.
Gen Z heeft het recht haar eigen identiteit te ontdekken, met vallen en opstaan. Laat ons daarom ongedefinieerd. Vrij.
ROBIN HEVINGA