Een week samen dingen doen met mensen buiten je bubbel is heilzaam

Columnist Wilma Heesen gelooft er heilig in: creativiteit helpt je in het dagelijkse leven. ‘Met alle bezuinigingen die eraan komen en AI die veel taken zal overnemen, is creativiteit hetgeen waarin we moeten investeren.’

In de westerse gezondheidszorg is een evidence based behandelrichtlijn voor een aandoening het hoogste goed. Niet zomaar wat proberen, maar een behandeling met goede onderbouwing die in richtlijnen staat beschreven.

De ontwikkelingen in het onderzoek gaan zo snel dat vele theorieën die ik als student heb geleerd, zijn ingehaald door de tijd en nieuwe inzichten. Het motto is dus levenslang leren en bijblijven met alle nieuwe ontwikkelingen.

Maar niet in de zomerperiode! De vakblaadjes vallen nog maar één keer per twee weken op de mat en de nascholingen zijn pas in het najaar gepland. Tijd om wat minder bezig te zijn met regels en richtlijnen en creativiteit de ruimte te geven.

De gemiddelde student in de gezondheidszorg noemt zichzelf niet erg creatief. Volgens mij een enorme zelfonderschatting, want ik hoor genoeg innovatieve ideeën en out-of-the-boxconcepten langskomen. De meest geniale breinen uit onze geschiedenis waren niet alleen maar met keiharde wetenschap bezig, maar ook met creativiteit.

De meest geniale breinen waren niet alleen met keiharde wetenschap bezig

Ik ben zelf sinds vorig jaar een nieuwe traditie gestart om m’n creatieve brein een boost te geven. Een week langs workshops volgen bij project Buitenkunst in de Drentse bossen, aangemoedigd door de goede verhalen van collega’s en bekenden die hier al jaren heen gaan. Geen verre reis om in aanraking te komen met andere culturen, wel een tripje in de prachtige natuur om de hoek waar een eigen cultuur wordt gecreëerd met creativiteit.

Het aanbod qua workshops tijdens zo’n week is overweldigend. Elke dag potentiële keuzestress bij het zien van de dertig workshops die binnen de thema’s muziek, kunst, schrijven, dans en theater worden aangeboden.

Ga je voor iets veiligs binnen je comfortzone, of ga je de uitdaging aan om eens iets heel anders te doen? Het motto: zorg dat je vooral lol hebt, ongeacht je (gebrek aan) talent in een bepaalde richting. En wanneer de groep bij een workshop zover is gegroeid dat het daadwerkelijk iets moois oplevert, dan mag je dat diezelfde avond nog voor een dolenthousiast publiek ten gehore brengen.

Even met je neus uit de boeken en theorie en proberen iets nieuws te maken

De wereld die geschapen wordt bij project Buitenkunst is een feestje voor alle leeftijden. ’s Avonds in het toiletgebouw komen alle generaties bij elkaar. De oude man die de batterij van z’n hoorapparaat vervangt, de baby die gewassen word voor het slapen en de jongere die zich klaar maakt voor een avond bij het kampvuur.

Ik geloof er heilig in dat het aanboren van je creativiteit enorm kan helpen in het dagelijkse leven. Even met je neus uit de boeken en theorie en proberen iets nieuws te maken. Het maakt de verdraagzaamheid groter en zorgt dat je verder kan groeien. Een week samen dingen doen met mensen buiten je eigen bubbel is ook heilzaam in meerdere opzichten.

Met alle bezuinigingen die eraan komen in de onderwijs en cultuursectoren en de AI die veel taken zal overnemen, is creativiteit hetgeen waarin we moeten investeren.

Een fijne creatieve zomer gewenst!

WILMA HEESEN

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties