Dat blijkt uit onderzoek van Sikkom. De site vroeg middels een WOB-verzoek (Wet openbaarheid bestuur) alle communicatie op tussen Vindicat en de gemeente van de afgelopen twee jaar.
In die correspondentie wordt melding gemaakt van een geweldincident tijdens Buitenspelen, een festival dat Vindicat elk jaar in mei organiseert. Sikkom stelt dat ‘waarschijnlijk de arm van een student gebroken’ is, maar het is niet duidelijk wat er precies gebeurd is. Er is in elk geval geen aangifte gedaan.
Sociëteit op slot
Conform de afspraken met de RUG en Hanzehogeschool meldde Vindicat het incident bij de Adviescommissie Introductietijden (ACI). Maar het bestuur wilde de naam van de verdachte niet met de politie delen. ‘Mede daarom is het onmogelijk nader onderzoek te doen naar een ernstig geweldincident binnen uw vereniging’, schrijft burgemeester Peter den Oudsten aan Vindicat.
Even daarvoor was naar buiten gekomen dat in december 2017 óók een mishandeling plaatsgevonden had tijdens een verenigingsfeest, de Kermesse d’Hiver. Samen schoten de incidenten burgemeester Den Oudsten zodanig in het verkeerde keelgat, dat hij Vindicat een bestuurlijke waarschuwing oplegde.
Als er nog eens iets misgaat, loopt de vereniging het risico tijdelijk gesloten te worden of haar exploitatievergunning te verliezen. In dat geval zou sociëteit Mutua Fides op slot moeten: geen kroegavonden, feesten of activiteiten meer.
Privacy
Het verenigingsbestuur drong er bij de burgemeester op aan om de waarschuwing te heroverwegen. Het achterhouden van gegevens was uit privacy-overwegingen: ‘Nu in deze kwestie geen aangifte is gedaan, wegen wij de ook de belangen mee van eventuele andere bij het voorval betrokken leden’, schreef Vindicat in een brief aan Den Oudsten.
Daarbij vond het bestuur de straf in geen verhouding staan tot de incidenten, omdat de openbare orde er niet door in het geding zou zijn gekomen.
Maar Den Oudsten hield voet bij stuk: de waarschuwing is gewoon blijven staan. Dat betekent dat er in elk geval tot juli geen geweldsincidenten mogen gebeuren in of rond de sociëtiet, of tijdens evenementen die Vindicat organiseert.
Accreditatie
‘Vindicat gaat serieus om met de bestuurlijke waarschuwing’, laat Danique Vreeburg weten, de abactis van het huidige verenigingsbestuur. ‘Het is voor ons een extra aansporing om de cultuurverandering te versnellen.’
De vereniging kwam de afgelopen jaren geregeld in het nieuws vanwege mishandelingen en andere incidenten. Aan het begin van dit academisch jaar verbraken de RUG en de Hanzehogeschool al de banden met de vereniging, die te weinig zou hebben ondernomen om orde op zaken te stellen.
Als de vereniging verbetering laat zien, komt ze voor volgend academisch jaar opnieuw in aanmerking voor accreditatie. Volgens Vreeburg zijn er al stappen gezet: ‘De introductietijd 2018 en de Kermesse zijn zeer goed verlopen. Verder proberen we in samenwerking met de gemeente de problemen aan te pakken. Zo zijn we nu onderdeel van een project over verantwoord alcoholgebruik onder studenten.’