Reünist bemoeit zich liever niet met Vindicat

Oud-leden moeten hun handen aftrekken van Vindicat, stelde Ina Brouwer in een interview met UKrant en tijdens de Magna Pete-reünie afgelopen weekend. Maar de meeste reünisten voelen er niets voor. ‘Dan klapt heel Vindicat in elkaar.’
Door Ellis Ellenbroek

‘Helemaal mee eens’, zegt reüniste Welmoed Blijdenstein. Het is zaterdagmiddag en in het Academiegebouw is het officiële deel van de reünie van Magna Pete jaargang 1968 voorbij. Tijd voor thee en drankjes.

Ina Brouwer heeft gesproken. Voor zij haar hart verpandde aan feminisme, emancipatie en de linkse politiek, was zij lid van meisjesvereniging Magna Pete die in 1970 fuseerde met jongensclub Vindicat. ‘De cultuur van Vindicat heeft nog trekjes van 200 jaar geleden’, zegt Brouwer, die om die reden zelf na twee jaar afhaakte.

Maar nu het corps in het nieuws is vanwege geweldsincidenten, seksisme en excessief drankgebruik, moet er iets gebeuren, stelde de oud-voorzitter van de CPN en het voormalig GroenLinks-Kamerlid – in haar lezing en in een interview met UKrant.nl van vorige week. Geen drastische cultuuromslag? Dan geen diners meer op De Kroeg, geen feestjes. En: de oud-leden zouden geen geld meer moeten geven.

Schandalig

Een goed idee, vindt Blijdenstein, in 1970-1971 nog Senaatslid. Alleen, het is al gauw 45 jaar geleden dat zij bij Vindicat is geweest. En dat geldt voor meer van de reünisten.

De reünisten vinden het natuurlijk enig om vandaag bij te kletsen met de meisjes van toen. En schandalig dat ze bij Vindicat tegenwoordig op hoofden van eerstejaars gaan staan, sushitenten verbouwen en bangalijsten maken. In hun tijd voerden ze juist een groentijd op voet van gelijkheid in, die heeft dus geen stand houden. Maar het zou aanmatigend zijn als zij zich mengden in de situatie. ‘Het is mijn wereld niet meer’, zegt Blijdenstein.

Haar jaargenote Dineke Verheijen-Breemhaar beaamt: ‘We staan er zo ver vanaf.’

Oud-Vindicater Han van den Bos ziet sancties ook niet zitten, maar dan om heel andere redenen. Hij is een Vindicater van jaargang 1968 en uitgenodigd omdat hij nog altijd de jaardiners op de Kroeg organiseert. Vindicat verdient daaraan en Van den Bos voelt er niets voor ermee te stoppen. ‘Als wij als reünisten op dit moment, ook economisch, onze handen van de club aftrekken, zoals de universiteit gedaan heeft, dan klapt heel Vindicat in elkaar. Hoe krijg je zo’n vereniging dan ooit weer op de rit?’

Rotte appels

Bovendien: de Senaat is de baas. De reünisten hebben formeel niets te vertellen over Vindicat. De Stichting Oud-leden Vindicat en Magna Pete (SOL) heeft enkel donateurs die voor twintig euro per jaar op de hoogte worden gehouden van het reilen en zeilen aan de Grote Markt.

Maar natuurlijk doen sommige oud-leden hun invloed wel degelijk gelden. ‘Dat ik formeel niks te zeggen heb, betekent niet dat ik mijn mond moet houden. Ik zeg wel eens wat’, meldt Michiel Randag, erelid vanwege zijn inspanningen voor de nieuwste sociëteit uit 2014. De advocaat in ruste is nog steeds raadgever bij bouwkundige zaken. Hij heeft de Senaat geadviseerd steviger op te treden tegen lui die over de schreef gaan. ‘Daar zijn ze wat huiverig voor. Maar die rotte appels moet je eruit gooien, wat heb je eraan?’

Plastic glazen

Randag ziet met lede ogen aan hoe de nog maar vier jaar oude soos verloedert. ‘Ik heb het idee dat er minder respectvol met eigendom wordt omgegaan dan in het verleden.’ Zijn suggestie is om het glaswerk weer in te voeren. Scheelt vloeren bezaaid met kapotgetrapte plastic glazen, vaak nog half vol. ‘Glaswerk wordt tenminste teruggebracht naar de bar.’

Intussen biedt Ina Brouwer concrete steun aan. Ze stelt de delegatie van de Senaat – twee vrouwelijke bestuursleden – voor een lezing te komen verzorgen over feminisme en emancipatie.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties