Burgemeester Koen Schuiling ging maandagmiddag weer op bezoek in het pro-Palestijnse tentenkamp op het Harmonieplein. Hij hoopte de demonstranten zover te krijgen dat ze weer met de universiteit willen praten.
Ondanks de harde regen waren er zo’n twintig demonstranten – studenten en medewerkers – aanwezig om de burgemeester te ontvangen in een van de tenten. Dit was de derde keer dat hij het kamp bezocht. De vorige twee keer waren om kennis te maken met de demonstranten. Ook de gemeenteraad is vorige week langsgekomen.
Schuilings voornaamste doel was nu om de demonstranten en de universiteit weer met elkaar aan tafel te krijgen. De demonstranten weigeren in discussie te gaan met de RUG totdat hun eisen serieus worden genomen, zeggen ze. ‘De universiteitsraad probeert een manier te vinden om dit op te lossen. Maar iedereen graaft zich steeds dieper in, dus we moeten de dialoog weer openen’, legde hij uit.
Over de open brief in dagblad Trouw waarin vijftien rectors, waaronder die van de RUG, schreven dat ze de banden met Israëlische instellingen niet zullen verbreken, zei hij: ‘Ze hebben niet gezegd wat ze wél bereid zijn te doen.’ En dat tweede deel is net zo belangrijk, vindt hij. ‘Uiteindelijk moeten we samen iets doen.’
Actie
Schuiling hoopt deze week ook met het universiteitsbestuur te praten om te kijken wat de RUG kan doen om die dialoog te starten. De demonstranten beweren dat eerdere gesprekken zijn mislukt omdat de universiteit hen niet als gelijken behandelde en de discussie in ging met vooraf bepaalde voorwaarden.
‘De dialoog begint met actie’, zei een van de demonstranten tegen Schuiling. ‘De bewijslast ligt nu bij de universiteit’, voegde een ander eraan toe.
‘De RUG moet met daden aantonen dat ze te goeder trouw is, om ons te laten zien dat er niet één macht is die de parameters van de dialoog bepaalt’, legde een van de medewerkers uit. ‘Zoals u naar het kamp bent gekomen om met ons te praten’, zei een andere demonstrant tegen de burgemeester. ‘Dat is te goeder trouw.’
Emotioneel
De bijeenkomst verliep grotendeels rustig, totdat de demonstranten de burgemeester confronteerden met een video van politiegeweld tijdens eerdere studentenprotesten, en met de – volgens de demonstranten onrechtmatige – arrestatie van een van hen op de eerste avond van het tentenkamp.
‘Er zijn veel manieren om je mening te uiten anders dan met dit kamp’, reageerde Schuiling op de video. Toen liepen de emoties hoog op: ‘Het is geen mening, het is de werkelijkheid. Ze luisteren niet. Ze doen mensen pijn. Ze vallen aan. We vertellen u de waarheid en u vraagt ons om andere manieren te bedenken om dit te doen’, reageerde een woordvoerder van de demonstranten.
Uiteindelijk beloofde de burgemeester de video aan de universiteit te laten zien, maar hij vroeg de demonstranten ook na te denken over hoe lang ze van plan zijn te blijven en hoe de situatie opgelost kan worden. ‘Ik hoef nu geen antwoord. Maar het is koud, het regent en ik kan niet oneindig voor dit kamp blijven zorgen’, zei hij.
Stiller
Ondertussen is het de afgelopen week stiller geworden in het kamp. Overdag zijn er minder studenten op het plein vanwege de tentamenperiode. ‘Mensen gaan naar hun tentamens, maar komen dan terug. Veel van hen blijven overnachten en we gebruiken een schema om te rouleren’, vertelt een woordvoerder.
Desondanks zouden er nog steeds veel mensen in het kamp zijn. ‘Sommige avonden komen er medewerkers langs en we hebben laatst bezoek gehad van Palestijnse mensen uit Friesland’, zegt de woordvoerder. ‘We zijn moe, maar we blijven sterk.’