Bedrijven eisen miljoenenklus van RUG

Een consortium van drie installatiebedrijven eist van de RUG dat het alsnog de technische aankleding mag doen van de nog te bouwen Feringa Building op Zernike. De bedrijven en de universiteit stonden dinsdag voor de rechter.
Door Rob Siebelink

De gelegenheidscombinatie UCE was lang in de race voor de bouw van trillingsvrije en biochemische laboratoria in het nieuwe paradepaardje van de RUG. Een omvangrijke en gecompliceerde klus die rond de 80 miljoen euro kost. Onlangs liet de universiteit weten niet verder te gaan met het consortium.

Volgens advocaat Mark Lim van UCE hebben de drie bedrijven zich driekwart jaar ‘ingespannen om er een succes van te maken’, maar werden ze aan het einde van de rit met ondeugdelijke redenen afgeserveerd. Lim stelt namens de bedrijven dat de RUG in strijd met de Europese aanbestedingsregels heeft gehandeld.

‘Goochelen met cijfers’

Raadsman Peter Hoekstra van de RUG bestrijdt dat. De inschrijving van het consortium (90 miljoen euro) is meer dan de universiteit kan en wil betalen. Die had het project aanvankelijk begroot op 56 miljoen euro. Later werd het bedrag opgetrokken naar 75 miljoen, en vervolgens naar 80 miljoen, waarvoor het onderhands is gegund aan een derde partij.

Hoekstra verwijt het consortium dat het de prijs onnodig hoog heeft gehouden en dat het ‘goochelt met cijfers en kostenramingen’. UCE berekent meer dan reëel is en wil zo extra winst pakken, daarbij geholpen door de overspannen bouwmarkt, betoogde hij voor de rechtbank in Groningen.

‘Aannemers en bouwbedrijven denken daardoor dat ze kunnen vragen wat ze willen’, zei de raadsman. ‘UCE heeft niet zijn best gedaan om te kijken waar het goedkoper had gekund.’

Als voorbeeld noemde hij de zogeheten bouwplaatskosten, waarvoor de drie bedrijven 2,7 miljoen euro hadden begroot. ‘Daarvoor kun je al het materiaal nieuw kopen en Dixi’s met gouden toiletten neerzetten.’

Tien miljoen minder

Volgens de drie bedrijven was de offerte van 90 miljoen euro aan de RUG redelijk en marktconform. Toch besloot de universiteit om in zee te gaan met een ander bedrijf, dat het project voor tien miljoen euro minder uit wil voeren. Advocaat Hoekstra: ‘Tien miljoen. Dat scheelt een slok op een borrel.’

Het consortium stelt dat de RUG niet met de andere partij zaken had mogen doen en dat de universiteit de aanbestedingsregels heeft overtreden. Dat de RUG in een lastig parket is gekomen, heeft ze door ‘onrealistische ramingen en het wekkende van verkeerde verwachtingen’ geheel aan zichzelf te wijten en daarvan zijn de drie bedrijven nu de klos, stelt advocaat Lim.

Schadeclaim

UCE eist via de rechter dat het alsnog de omvangrijke klus op Zernike kan doen, en dreigt anders met een schadeclaim van een kleine zeven ton. De RUG is wel bereid om over een schadevergoeding te praten, maar stelt dat het geëiste bedrag veel te hoog is.

De partijen kwamen er dinsdag niet uit. Op maandag 3 juni wordt de zaak voor de rechtbank in Groningen voortgezet.

64.000 vierkante meter, 1400 studenten, 850 medewerkers

Na de Bernoulliborg en de Linnaeusborg, wordt de Feringa Building, vernoemd naar Nobelprijswinnaar Ben Feringa, het derde nieuwe gebouw voor de Faculty of Science and Engineering. Het vervangt het vijftig jaar oude Nijenborgh 4.

Het nieuwe gebouw met een oppervlakte van 64.000 vierkante meter en zo’n drie kilometer aan labtafels, huisvest straks 1400 studenten en 850 medewerkers en is een van de grootste gebouwen in Nederland. De Feringa Building moet in de zomer van 2023 klaar zijn.

De zaak voor de rechtbank in Groningen gaat niet over de bouw van de Feringa Building zelf. Dat wordt uitgevoerd door bouwbedrijf Ballast Nedam, waarmee de RUG in februari een overeenkomst sloot.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties