Bouw Feringa Building deze zomer van start

Ballast Nedam heeft de bouwkundige aanbesteding gekregen voor de Feringa Building op Zernike, een nieuw onderkomen voor de bètafaculteit. Komende zomer begint de bouw.
Door Thereza Langeler

Voor andere onderdelen van het gebouw (de installatie en de labs) is de aanbesteding bijna rond, laat vicevoorzitter Jan de Jeu van het college van bestuur weten. De Jeu praatte de universiteitsraad donderdagmiddag bij over de plannen voor de Feringa Building.

Die komt in de plaats van het stokoude Nijenborgh 4, dat al sinds 1969 de thuisbasis van natuur- en scheikunde is aan de zuidoostkant van het Zerniketerrein. ‘Dat gebouw heeft het eigenlijk heel lang heel goed gedaan, maar nu kraakt het in zijn voegen en het ritselt van de asbest’, legt De Jeu uit.

Schroeven

Komende zomer gaan de eerste palen de grond in. Ze zullen worden geschroefd in plaats van geheid, om het onderzoek in de omgeving zo weinig mogelijk te storen. Ergens in de tweede helft van 2021 moet fase 1 van het gebouw klaar zijn; de medewerkers die nu in de bouwdelen 17 en 18 van Nijenborgh 4 werken, kunnen dan verhuizen.

Begin 2022 wordt met de bouw van fase 2 begonnen, die in de zomer van 2023 af moet zijn. Daarna kan de verhuizing worden voltooid en wordt het oude gebouw gesloopt. Ten dele, in elk geval; mogelijk blijven delen van Nijenborgh 4 overeind staan. ‘Dat is nog flexibel, het zal afhangen van de ruimtebehoefte van de universiteit’, zegt De Jeu.

De laatste jaren heeft de RUG te maken met stijgende studentenaantallen, wat tot ruimtegebrek geleid heeft bij de Faculty of Science and Engineering. Als de groei doorzet, is de Feringa Building straks mogelijk niet eens groot genoeg voor alle medewerkers en studenten.

64.000 vierkante meter

En dat terwijl het gebouw bepaald geen kinderachtige proporties krijgt: het wordt 260 meter lang en 63 meter breed, met een oppervlakte van 64.000 vierkante meter. Dat is tweemaal zo groot als het andere bètagebouw, de Linnaeusborg.

‘Aan de voorzijde komt over de volledige breedte een gang. Dat is de verbinding tussen alle gebouwdelen’, legt De Jeu uit. Langs die gang komen zit- en werkplekken voor studenten. Alles wat met logistiek te maken heeft, kan door een soortgelijke gang aan de achterkant van het gebouw.

Feringa Building

Om zo min mogelijk last te hebben van grillige weersomstandigheden, komen alle laboratoria op het noorden te liggen. Verder voorzien de plannen onder meer in een collegezaal met plek voor 420 mensen (of in twee delen voor 180 en 240 mensen), een restaurant met 250 plaatsen, vier binnentuinen, een congreszaal, dertig laserlabs, drie kilometer aan labtafels en 450 zuurkasten.

250 miljoen euro

Die zuurkasten worden extra energiezuinig, net als overigens het hele gebouw. Voor de verwarming wordt geen gas gebruikt, maar een systeem dat warm en koud grondwater rondpompt. Op het dak komen zonnepanelen en de isolatie zal ‘zo optimaal mogelijk’ zijn, aldus De Jeu.

Aan de Feringa Building hangt een prijskaartje van een slordige 250 miljoen euro. De universiteit gaat er vanuit dat het gebouw een jaar of vijftig, zestig mee kan.

English

1 REACTIE

  1. Prachtig dat Ballast Nedam dit prestigieuze gebouw gaat bouwen. In zo’n inspirerend gebouw kan het niet anders dan dat de wetenschap zich optimaal gaat gedijen. Het zou leuk zijn dat net als in Nijenborgh 4, één of meerdere studenten in de Feringa Building uitgroeien tot Nobelprijswinnaars. Nog wel een dingetje is de ‘slordige’ 250 miljoen euro. Ik hoop en heb ook alle vertrouwen erin dat De Jeu ervoor zorgt dat bouwkosten dicht in de buurt van de 250 miljoen blijfven en het zou Ballast Nedam prijzen indien zij hun verantwoordelijkheid hierin mede tonen. Bouwdeel 11 en 12 in Nijenborgh 4 is onder architectuur in 1992 gebouwd en herbergt o.a. 2 mooie collegezalen. Het oudste bouwdeel 13 is een zeer karakteristieke jaren zestig gebouw met marmeren trappen en opvallende gekleurde details en kan na een grondige verduurzamende renovatie goed huisvesting bieden aan een separate afdeling van de groeiende FSE.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in