De Albert Heijn heeft sinds kort een nieuwe spaaractie: voetbalstickers. (Ik moet nu de sterke neiging onderdrukken om deze column te wijden aan de kansberekening rond het sparen van voetbalplaatjes.)
Naast de foto’s van alle spelers van de achttien eredivisieteams zijn ook de plaatjes van de Oranje Leeuwinnen te sparen. Het is voor het eerst bij een sportplaatjesspaaractie dat er ook plaatjes van vrouwen te sparen zijn – een goede stap voor meer aandacht voor diversiteit in de sport.
Aan de andere kant, hoe goed is een verhouding van 18 op 1? (Zeker als je in het achterhoofd houdt dat de Leeuwinnen Europees Kampioen zijn en de meeste Nederlandse eredivisieclubs vooral goed zijn in verliezen van een Europese tegenstander.)
Op de universiteit ligt de verhouding niet zo scheef als in het stickerboek van de supermarkt, maar ook hier is de balans ver te zoeken. Tal van wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een gebrek aan diversiteit niet alleen nadelig is voor de benadeelde partij, maar ook voor de universiteit als geheel.
Afgelopen weekend mocht ik een keynote houden op een symposium voor wiskundeleraren. Nadat alle sprekers hadden ingestemd te spreken, kregen we het programma te zien. Het bleek dat de andere drie keynotes ook door mannen gegeven werden.
Ik vroeg of het geen goed idee was geweest als er ook een vrouw op het programma had gestaan. De organisator erkende dat en gaf aan volgend jaar zich bewuster van dit punt de sprekers bij elkaar te zoeken.
Iemand reageerde dat in een perfect gebalanceerde en eerlijke wereld, een op de zestien symposia vier all-male speakers zou hebben. De trend is overduidelijk significant, maar elke individuele casus niet. Dergelijke kansobservaties zijn te verwachten in een maildiscussie met statistici.
Er kwam echter ook de reactie dat we dan ook zouden moeten zorgen dat linkshandigen, vegetariërs enzovoort evenredig vertegenwoordigd worden. Overduidelijk een overdreven reactie, maar wel een met een kern van waarheid.
Diversiteit en inclusiviteit zijn belangrijk, maar dit geldt niet alleen voor de genderbalans. Linkshandigen en vegetariërs zijn volgens mij niet systematisch ondervertegenwoordigd aan de universiteit, maar er zijn ook andere groepen die systematisch lijken te worden achtergesteld, bijvoorbeeld Nederlanders met een migratieachtergrond en personen met een lichamelijke beperking.
Afgelopen jaar werd gezocht naar een nieuwe voorzitter van het college van bestuur. Er was (terecht) een sterke lobby om vrouwelijke kandidaten een eerlijke kans te geven. Voor lobby’s rond andere groepen was het echter oorverdovend stil. Misschien komen die lobby’s binnenkort, als de zoektocht naar de nieuwe rector magnificus eindelijk begint.
De Lidl heeft ook een spaaractie. Daar kan je nu knuffelbeesten in de vorm van groenten en fruit sparen. De Lidl ontduikt daardoor mooi de diversiteitsdiscussie: niks zo neutraal als een knuffelbloemkool.
En de statistiek achter de vraag ‘Hoeveel boodschappen moet je doen voordat je ze allemaal gespaard hebt?’ is ook een stuk makkelijker.