AthenaStudies, Albertus, Vindicat; rare jongens, die Romeinen

Student-columnist Bauke van der Kooij vermijdt Grieks en Latijn. Met een reden.

Na het gymnasium met hangen en wurgen afgerond te hebben, had ik mezelf een ding voorgenomen: vermijd alles dat met Grieks en Latijn te maken heeft.

Het heeft tot nu toe goed uitgepakt, want het heeft gezorgd dat ik verenigingen als Vindicat en Albertus Magnus heb ontweken en nooit supporter ben geworden van Ajax. Nu kunnen we het ook nog hebben over dingen als de Uil van Minerva, maar goed, daar gaat het nu niet over.

Deze week werd deze wijsheid nog maar eens bevestigd: ik had namelijk nog nooit gehoord van AthenaStudies, het bedrijf waar studenten hun medestudenten belazeren met reclames voor ‘goede’ samenvattingen, waar ze natuurlijk vooral zelf centjes mee verdienen. 

De Grieken en Romeinen waren natuurlijk zelf ook geen lieverdjes: van binnenuit altijd de schijn van beschaving en superioriteit, maar tegelijk niet vies van plunderingen, uitbuiting van andere groepen en het gebruik van geweld. Hoewel in een hedendaags jasje, hebben zij-met-een-klassieke-naam dezelfde schijn van beschaving, maar net zo goed de overeenkomstige ‘ongeregeldheden’.

Van binnenuit altijd de schijn van beschaving en superioriteit, maar tegelijk niet vies van plunderingen

Het Instagram-account van Ajax omschrijft zichzelf niet voor niets als de ‘Official Instagram account of the best club in the Netherlands’ maar is zeker niet vrij van schandalen. En in de inboedel van meerdere sushi-restaurants is al gesneuveld door de ‘geciviliseerde’ Groningse studentenverenigingen.

Dat Vindicat atque Polit letterlijk ‘handhaaft en beschaaft’ betekent, is natuurlijk het meest ironisch. Maar goed, misschien hebben deze mensen zelf geen Latijn gehad of hebben ze zoveel alcohol gedronken dat ze dit weer zijn vergeten.

Terug naar AthenaStudies: de toneelstukken in de klassieke amfitheaters zijn niks bij de toneelstukken waarin ‘excellerende topstudenten’ in WhatsAppgroepen met voorgekookte berichten hun studenten een samenvatting willen aansmeren.

Misschien wel nog erger dan geld aftroggelen van een vreemde, is het geld aftroggelen van een kennis of zelfs een vriend die naast je in de collegebanken zit. Of het tegen het hoofd trappen van een lid van nota bene je eigen vereniging, zoals bij Vindicat gebeurde. Zoals Caesar zei: Ook gij, Brutus?

Ik blijf ze vermijden, maar ondertussen kan het me ook al niet meer verbazen. De bekende Galliërs Asterix en Obelix, die in hun ommuurde dorpje afstand hielden van invasies uit Rome, zeiden het nog wel het beste: Rare jongens, die Romeinen.

BAUKE VAN DER KOOIJ

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties