Uit alle hoeken en gaten

De downers kwamen uit alle hoeken en gaten van het Pakhuis. Ze wilden allemaal wel op de foto met Alain Dekker die net was gepromoveerd op een onderzoek waarin ook zij een prominente rol spelen.
Door Christien Boomsma / Foto Reyer Boxem

Mensen met downsyndroom hebben zeventig procent kans om dement te worden. Voor de reguliere bevolking is dat elf procent. Hoe dat komt en hoe dementie bij deze groep snel kan worden opgemerkt, was het onderwerp van Dekkers promotie.

Dekker groeide op tussen de downers van het dagbestedingsproject Theehuis Zalkerveer. ‘Zijn mensen’ inspireerden zijn studie, maar waren er tijdens zijn promotie de hele dag bij. Ook tijdens plechtigheid en de drukbezochte publiekslezing in het UMCG. ‘Ze waren lekker interactief aan het reageren’, grinnikt Dekker. ‘Laat je een taartdiagram zien, roept er één: “Lekker, taart!” Dat soort dingen.’

Daarna trok de groep naar het Feithhuis en het uiteindelijke feest in het Pakhuis. Dekker heeft zijn onderzoek inmiddels weer opgepakt. Hij concentreert zich de komende maanden op het verbeteren van de vragenlijst waarop hij promoveerde. Hiermee kan verborgen dementie bij downers snel worden gesignaleerd.

Op de foto vlnr: Rens van Keulen en Alain Dekker (rij achter), Gerard Hollander, Wilma Goudbeek, Christel Kanis (midden), Simone Zandbergen, Henri Melitz, Marije Kingma, Hannah Vahl (voor)

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties