Aantal studenten aan de RUG daalt, krimp in Groningen het grootst

Het aantal inschrijvingen aan de RUG is dit jaar gedaald naar 35.730, bijna 3 procent minder dan vorig jaar. De krimp in Groningen is groter dan elders in het land.

Ongeveer een derde van de daling kan verklaard worden doordat minder studenten zich inschreven voor meer dan één opleiding. Het aantal van 34.401 unieke studenten is 1,8 procent lager dan vorig jaar.

De daling – de cijfers zijn overigens nog niet definitief – zit hem vooral in de inschrijvingen voor de masters. Die zijn dit jaar 8,2 procent gedaald (naar 4116). Het aantal bachelorstudenten is ook omlaag gegaan, maar minder sterk. Dat daalde met 187 inschrijvingen naar 7012, een daling van 2,7 procent. 

Vooral pijnlijk is het feit dat de RUG sneller krimpt dan andere universiteiten in het land. Het landelijk aandeel van de RUG is gedaald van 10 naar 9,7 procent. Dat betekent ook dat de RUG minder geld krijgt uit de leerlingvolumemiddelen, waarmee de overheid de universiteiten financiert.

Pr in buitenland

De terugloop heeft een aantal oorzaken. Zo is het aantal internationale studenten flink lager: 9 procent in de bachelor. Dat was verwacht, maar de daling is scherper dan voorspeld. ‘We denken dat dat komt omdat pr-activiteiten in het buitenland zijn stopgezet’, zei rector magnificus Jacquelien Scherpen donderdag tijdens de commissievergadering van de universiteitsraad.

Ook zou het invoeren van een zogenaamde application fee – die internationale studenten alleen terugkrijgen als ze hun voorinschrijving definitief maken – mee kunnen spelen, al zien ook andere Nederlandse universiteiten (die zo’n fee niet hebben) een terugloop.

Basisbeurs

Daarnaast is de Nederlandse instroom nauwelijks gestegen. Dat was juist wel verwacht, omdat dit jaar de basisbeurs is ingevoerd. Hoewel er inderdaad meer studenten zijn die een tussenjaar namen na hun vwo-examen, kregen minder nieuwe studenten een diploma, doordat de versoepeling van de eindexamens die wegens corona werd ingevoerd, weer is afgeschaft.

De grootste dalers zijn de Faculty of Science and Engineering (FSE), de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en rechten. Zij zien respectievelijk 6,6, 4,6 en 9,3 procent minder studenten. Dat heeft vooral te maken met numerus fixusopleidingen die minder studenten trekken. FSE besloot daarom onlangs op de valreep de numerus fixus van een aantal opleidingen te schrappen. 

Masterstudenten

De terugloop bij de masterinschrijvingen is nog veel groter dan bij de bachelors. De RUG ging er voor de zomer nog vanuit dat er meer Nederlandse masterstudenten zouden komen.

Een daling met maar liefst 6,8 procent – bij economie en bedrijfskunde is die zelfs 20 procent – is dus een tegenvaller. Bovendien heeft alleen de RUG hiermee te maken. Landelijk zakt de RUG daarmee terug van een aandeel van 8,8 procent vorig jaar naar 7,9 procent dit jaar.

Campus Fryslân, gedrags- en maatschappijwetenschappen, religiewetenschappen en medische wetenschappen doen het juist goed.

‘Harde knip’

De RUG vermoedt dat de herinvoering van de ‘harde knip’, waarbij studenten hun bachelor volledig moeten hebben afgerond voor ze een master mogen beginnen, een rol speelt. Veel studenten vertrekken na hun bachelor naar de Randstad.

‘Dat zie je vooral bij universiteiten aan de rand van Nederland’, zei Scherpen. ‘Al las ik laatst dat je met een Amsterdamse master het minst makkelijk aan een baan komt.’

Lees ook:

Engels

4 COMMENTS

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties