Politiek stelt vragen over Yantai

De partijen in de Tweede Kamer hebben hun vragen over de Yantai-plannen van de RUG ingediend bij onderwijsminister Bussemaker. ‘Wat doen we bij een militaire coup?’, willen ze onder meer weten.
Door Peter Keizer

Begin volgende maand debatteert de Tweede Kamer over een wetswijziging die transnationaal onderwijs, en daarmee de campus in Yantai, mogelijk moet maken. Als voorbereiding op dat debat dienden de partijen dinsdagmiddag vragen in bij onderwijsminister Jet Bussemaker. De Kamervragen beslaan vier A4’tjes.

Nieuw zijn de vragen niet. Ze werden al talloze keren gesteld in de universiteitsraad, faculteitsraden en bij personeelsbijeenkomsten aan de universiteit. Hoe wordt de academische vrijheid in China geregeld? Wordt de campus in Yantai niet met Nederlands belastinggeld gefinancierd? Hoe wordt ervoor gezorgd dat het onderwijs en onderzoek in Groningen niet onder het buitenlandse avontuur lijden? En wat zijn de gevolgen als het project faalt of er een militaire coup wordt gepleegd in China?

De meeste antwoorden zijn op het voor medewerkers beschikbare deel van de RUG-site te vinden en vaak besproken door het universiteitsbestuur.

Twijfels

De VVD is voor de RUG-plannen in China. D66, PVV en SP zien die niet zitten. Het CDA, dat zich eerder op de vlakte hield over Yantai, heeft twijfels. De primaire taak van een universiteit is het verzorgen van onderwijs in Nederland, vinden de christen-democraten. Daarnaast moet worden voorkomen dat om puur financiële of marketingtechnische redenen een campus in het buitenland wordt opgezet, vindt de partij.

De minister heeft twee weken om op alle vragen te reageren. Het debat over de wetswijziging en de campus in Yantai staat geagendeerd voor de week van 13 februari.

‘Onverantwoord’

Van dat debat hangt veel af. Niet alleen is het zonder de wetswijziging niet mogelijk om opleidingen volledig in het buitenland aan te bieden, de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) wil ook niet meewerken als de nieuwe wet er niet komt.

De faculteit moet het merendeel van de opleidingen in China aanbieden. Maar het faculteitsbestuur vindt dat onder de huidige wetgeving onverantwoord, blijkt uit een brief die de bestuursleden aan de faculteitsraad hebben gestuurd.

De faculteit wil dat de verantwoordelijkheid voor de opleidingen in China bij het universiteitsbestuur komt te liggen, in plaats van bij de decaan. Dan zijn de opleidingen in Groningen beschermd als er in Yantai iets mis mocht gaan. Ook is de faculteit bang dat het personeel flink meer werk krijgt als de verantwoordelijkheid voor de Chinese opleidingen bij FWN komt te liggen.

Vrij internet?

Op hetzelfde moment dat de partijen van de Tweede Kamer van de minister willen weten of het mogelijk is om op een campus in China internettoegang te krijgen zonder overheidscensuur, heeft de Chinese overheid aangekondigd alle vpn-verbindingen te blokkeren.

De vpn-diensten zorgen ervoor dat het internetverkeer wordt versleuteld en omgeleid, zodat gebruikers toegang krijgen tot websites en onlinediensten die door een land worden geblokkeerd. Onder meer de campus van de universiteit van New York in Shanghai gebruikt een virtual private network (vpn) om studenten en medewerkers toegang te geven tot bijvoorbeeld Google Apps for Education.

Volgens RUG-woordvoerder Gernant Deekens is blokkade van vpn-verbindingen geen probleem voor de toekomstige campus in Yantai. ‘De RUG gaat geen gebruik maken van een vpn-verbinding’, zegt hij. ‘Medewerkers en studenten zullen op de campus vrije toegang tot internet hebben. Dat is een afspraak die we met de Chinese partners hebben gemaakt, het is vastgelegd in een overeenkomst.’ Hoe die vrije internettoegang precies geregeld gaat worden, kan Deekens nog niet zeggen.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties