Debat Yantai-wet uitgesteld

Het debat over de wet die de campus in Yantai mogelijk moet maken, is uitgesteld. De Tweede Kamer zou zich er woensdag over buigen, maar een meerderheid van de politieke partijen wil meer tijd.
Door Peter Keizer

De wet internationalisering hoger onderwijs moet het voor universiteiten mogelijk maken om opleidingen volledig aan te bieden in het buitenland. Dat is onder meer noodzakelijk voor de oprichting van de campus in Yantai. De behandeling van de wet stond aanvankelijk voor woensdag op de agenda.

De VVD wil de wet snel behandelen, zodat de plannen van de RUG geen vertraging oplopen door de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Maar volgens de SP komt de geplande bespreking van woensdag te snel.

‘Haastige spoed is zelden goed’, zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. ‘Ik wil een zorgvuldige behandeling. Daarom heb ik voorgesteld eerst een schriftelijke behandeling te doen.’ Een meerderheid in de Kamer (D66, CDA, PVV en PvdA) ging daarin mee.

Vragen

De VVD is er niet blij mee. De SP wil het wetsvoorstel gewoon niet meer behandelen voordat er verkiezingen zijn, zei Kamerlid Pieter Duisenberg volgens persbureau HOP. ‘Het is niet zo dat ik het over de verkiezingen wil tillen, maar dat de VVD het er voor de verkiezingen doorheen wil jassen’, reageert Van Dijk.

De partijen moeten nu voor 24 januari hun schriftelijke vragen indienen bij de minister. Die zal de vragen beantwoorden, waarna alsnog het debat wordt gepland. Dat kan nog steeds voor de verkiezingen. ‘We wachten af wanneer de behandeling gepland wordt’, reageert RUG-woordvoerder Gernant Deekens.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties