Opinie: Waar is ons geld?

Lijst Calimero vraagt zich af waar het geld van afgeschafte basisbeurs naartoe is gegaan. Bij het afschaffen van de studiefinanciering beloofden de minister van onderwijs en de universiteiten dat dit geld wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van het onderwijs. Helaas profiteren huidige studenten hier nauwelijks van, betoogt Nina de Winter van Lijst Calimero.

In 2015 is na een jarenlange discussie definitief besloten de basisbeurs af te schaffen. In plaats daarvan bestaat nu de Wet studievoorschot hoger onderwijs. De basisbeurs zou echter niet zomaar komen te vervallen. Er werd 1 miljard euro aan extra investeringen beloofd. Dit geld moet structureel vrijkomen vanaf 2018.

Tussen 2015 en 2018 moeten de universiteiten daarom investeren in onderwijs om de studenten tegemoet te komen die nu al geen stufi meer krijgen. Dit zijn de zogenoemde voorinvesteringen. Bovendien is beloofd dat de medezeggenschap hierbij zou worden betrokken. Vanaf 2016 heeft de medezeggenschap instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting.

De minister beoogde hiermee de betrokkenheid bij de besluitvorming over de voorinvesteringen te vergroten. Helaas is de informatie over de daadwerkelijke voorinvesteringen wat ons betreft nog steeds minimaal. Dit wordt bemoeilijkt door het feit dat geplande investeringen mogen worden geplaatst onder de noemer voorinvesteringen. Eigenlijk zijn dat dus geen extra investeringen, maar bestaande investeringen onder een ander naam.

Overzicht

Om meer inzicht te krijgen in de voorinvesteringen hebben we het College van Bestuur (CvB) gevraagd om een duidelijk overzicht. De voorinvesteringen zijn namelijk niet zomaar terug te vinden in de begroting. Helaas bleef een duidelijk antwoord uit.

Het CvB heeft ons verteld dat het 2 miljoen investeert in onderwijs, 1 miljoen in onderwijsgerelateerd onderzoek en 2 miljoen in studiefaciliteiten. De investering voor studiefaciliteiten vinden we terug in de verbouwing van de Universiteitsbibliotheek. Deze investering stond echter al langer op de planning.

Een deel van de investeringen is volgens het CvB terug te vinden in de investeringsagenda. De uitvoering hiervan ligt nu in handen van de faculteiten. Faculteiten moeten vooral investeren in het verbeteren van de student-staf ratio. Deze investering kost echter jaren. Het is niet makkelijk om de student-staf ratio zomaar te verbeteren en het aannemen en opleiden van academisch personeel is moeilijk en kost tijd.

De dupe

Het komt er dus eigenlijk op neer dat de huidige studenten, die al wel de dupe zijn van het afschaffen van de studiefinanciering, nauwelijks voordelen ervaren van de investeringen. Dit baart ons grote zorgen.

Wij zijn niet de enigen. Een jaar geleden zijn dezelfde zorgen al geuit door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De Tweede Kamer heeft al meerdere keren vragen gesteld over de voorinvesteringen en momenteel wordt er ook onderzoek gedaan door de Algemene Rekenkamer.

Helaas is er nu ook veel onduidelijk over de beloofde structurele investeringen. Waar eerst nog werd gesproken over een bedrag van 1 miljard om te investeren, wordt nu al gesproken over een bedrag van 600 miljoen. We hopen dat de minister in het voorjaar de investeringen toevoegt aan de meerjarenraming. Dan kunnen we deze in 2018 terugzien in de begroting van de RUG.

Bovendien hopen we via het jaarverslag van 2016 meer inzicht te krijgen in de investeringen die het afgelopen jaar zijn gedaan. Studenten die nu studeren moeten ook kunnen profiteren van beter onderwijs. Zij krijgen immers ook geen studiefinanciering meer.

Nina de Winter is secretaris van Lijst Calimero (studentenfractie in de universiteitsraad)

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties