Voor rechten dreigt ook na 2026 nog een tekort, maar de faculteit kan niet met nog minder mensen toe. En dus moet er fors meer extern geld worden binnengehaald.
Dat meldt de faculteit in haar beleidsmatige toelichting op het derde kwartaal. Wordt er niet ingegrepen, dan duurt het tot 2030 voor de faculteit uit de jaarlijkse rode cijfers is. Dat is in strijd met de afspraken die alle faculteiten met het college van bestuur hebben gemaakt om in 2026 een sluitende begroting te hebben.
Vanwege het tekort neemt de faculteit de komende jaren al afscheid van zo’n 45 FTE aan vaste medewerkers. ‘Dat schuurt’, zegt rechtendecaan Wilbert Kolkman. ‘We willen ook niet dat de werkdruk stijgt omdat meer personeel hetzelfde werk moet doen.’
2 miljoen extra
Om het aantal medewerkers niet nog verder te laten dalen, moeten elders middelen worden gevonden ‘om het gat te dichten’. Die uitdaging is ‘fors, maar realistisch’, zegt Kolkman. Voor dit jaar komt de faculteit nog uit op een tekort van zo’n 3 miljoen euro en komt er zo’n 3,5 miljoen euro per jaar aan externe financiering binnen. Dat moet worden verhoogd naar zo’n 5 tot 5,5 miljoen euro.
Dat wil de faculteit bereiken door opleidingen aan te bieden aan werkende juristen, meer samenwerkingen aan te gaan voor onderzoeksprojecten – bijvoorbeeld met het Openbaar Ministerie of met onderzoeksinstituten – en meer onderzoeksbeurzen binnen te halen.
Meevallers
Wat het extra ingewikkeld maakt, is dat de instroom van studenten aan het stagneren is. Internationals worden afgeschrikt door de plannen in de Wet internationalisering in balans en dat gaat ten koste van inkomsten.
Toch zijn er ook meevallers: het verlies is dit jaar tot nu toe zo’n zes ton kleiner dan van tevoren werd gedacht. Dat komt doordat de grote hoeveelheid openstaande verlofdagen binnen de faculteit fors is afgenomen. Die hoeven daardoor niet meer te worden uitbetaald. ‘En er is nog wat ruimte in de facultaire reserve’, zegt Kolkman. Daarmee hoopt de faculteit in 2026 dus alsnog weer budgettair neutraal te zijn.