Letteren wordt voorlopig geen geesteswetenschappen (en misschien wel nooit)

De naamswijziging van de letterenfaculteit gaat voorlopig niet door. Of die er überhaupt nog doorheen komt, blijft de vraag.

Als het aan het faculteitsbestuur lag, zou letteren per 1 september Faculteit Geesteswetenschappen heten. Maar dat plan ligt stil sinds het college van bestuur (cvb) het voorstel terugtrok na bespreking in de universiteitsraad (u-raad).

Vertrouwelijk

De u-raad besprak de naamswijziging tweemaal met het cvb, beide keren voornamelijk achter gesloten deuren. Waarom het vertrouwelijk werd besproken, is nog altijd onduidelijk. Alleen het deel waarbij het faculteitsbestuur aanschoof om vragen van de u-raad te beantwoorden, was openbaar.

Het waren kritische vragen over de urgentie van de wijziging, de steun ervoor in de faculteit, de kosten en de praktische gevolgen ervan. Vragen die de faculteitsraad (f-raad) letteren het bestuur ook had gesteld, voor ze het voorstel uiteindelijk goedkeurde. 

Niets bekend

Maar de u-raad leek geen genoegen te nemen met de antwoorden van letterendecaan Thony Visser. Waarom precies, is onbekend, omdat de u-raad de antwoorden vertrouwelijk besprak. Maar het cvb trok het voorstel eind april terug, wat het meestal doet om een voorstel te herzien of helemaal te schrappen.

Volgens RUG-woordvoerder Anja Hulshof staat het voorstel op dit moment ‘on hold’. Ook bij de letterenfaculteit is nog niets bekend over de voortgang van de naamswijzing, bevestigt letterenwoordvoerder Marijn van Bronkhorst.

Of het cvb überhaupt een nieuw plan aan de raad voorlegt, is onduidelijk. Vooralsnog betekent het in ieder geval dat de Faculteit der Letteren haar naam behoudt.  

Lees ook:

Engels

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties