Studenten
Eerstejaars op het Harmonieplein

Praktische tips Eenzaamheid onder studenten #6

Zo leg je nieuwe contacten

Eerstejaars op het Harmonieplein
Ben jij een van de vele studenten die zich wel eens eenzaam voelen? En wil je daar graag iets aan doen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Deze tien initiatieven kunnen je net dat duwtje in de rug geven om nieuwe contacten te leggen.
19 april om 14:14 uur.
Laatst gewijzigd op 11 maart 2024
om 10:03 uur.
april 19 at 14:14 PM.
Last modified on maart 11, 2024
at 10:03 AM.
Avatar foto

Door Sara Rommes

19 april om 14:14 uur.
Laatst gewijzigd op 11 maart 2024
om 10:03 uur.
Avatar foto

By Sara Rommes

april 19 at 14:14 PM.
Last modified on maart 11, 2024
at 10:03 AM.
Avatar foto

Sara Rommes

Student-redacteur Volledig bio Student editor Full bio

1Eropuit met een buddy

Het Erasmus Student Network Groningen koppelt met zijn Buddy-to-Buddy-programma studenten aan elkaar op basis van interesses. Of je nu eerstejaars of ouderejaars bent, Nederlands of international: iedere student kan zich aanmelden. En ben je momenteel niet in Groningen, dan is er een een online alternatief. 

Nadat je gematcht bent, kun je samen met je buddy meedoen aan allerlei leuke activiteiten en challenges en krijg je tips om corona-proof dingen te ondernemen. UKrant schreef eerder al over de ervaring van nieuwe vrienden Vaamika en Balázs met het programma. 

2Schrijven met penvrienden 

Hanze-studenten Salome Häbe en Franziska Preiss begonnen samen een project om studenten in Groningen te helpen nieuwe mensen te ontmoeten. Het heet GRO-PALS en matcht studenten van zowel de RUG als de Hanze met een penvriend(in) om verhalen mee uit te wisselen. Organisator Franziska heeft zelf al jaren een penvriendin en hoopt anderen hier ook blij mee te maken. Deelnemers moeten een vragenlijst invullen en worden dan binnen twee weken gekoppeld aan iemand anders. 

3Tinder voor vriendinnen

Ben jij een vrouw en kun je wel wat meer vriendinnen gebruiken? Download dan Hey! VINA, een soort Tinder voor vrouwenvriendschappen. Je kunt op de app swipen en zo een selectie maken van mensen die je graag beter zou leren kennen. 

Als je Hey! VINA downloadt moet je een aantal vragen over jezelf beantwoorden, bijvoorbeeld over je interesses en dingen die je graag doet. Op basis van die informatie zoekt de app mensen die bij je passen. Ook krijg je suggesties van wat leuk is om samen te doen.

4Een luisterend oor

Heb je last van eenzame gevoelens, stress of heb je het idee dat je weinig grip meer hebt op je omgeving? Dan helpt het vaak om daarover te praten. De organisatie All Ears Groningen is er speciaal om studenten een luisterend oor te bieden. Er werken professionals die goed weten wat er omgaat in de hoofden van de doelgroep. Alles wat je bespreekt is uiteraard vertrouwelijk. 

5Koken met nieuwe mensen

Hou je van koken, of gewoon van lekker eten? Een eetclub is een perfecte manier om nieuwe mensen te ontmoeten en op een laagdrempelige manier met elkaar aan de praat te raken. Via de website Eetclub.nl kun je zelf een oproep doen om een eetclub op te richten, of je kunt je bij eentje aansluiten door te reageren op een oproep van anderen.  

6Samen iets ondernemen

Stichting Join Us brengt jongeren tussen de 12 en 25 jaar die zich eenzaam voelen met elkaar in contact. Om de week ga je dan samen iets leuks ondernemen. Er is op dit moment geen groep in Groningen, maar je kunt je wel aanmelden voor een van de online groepen. Ook staat er een team professionals voor je klaar die je kunnen leren omgaan met eenzame gevoelens. Daarnaast heeft Join Us een apart platform opgericht, eenzamejongeren.com, waar je allerlei tips en verhalen kunt lezen. 

7Coaching voor jongeren

Voel jij je somber en eenzaam door de coronacrisis, dan biedt het Rode Kruis hulp in de vorm van gratis telefonische coachingsessies. Die boek je via de website van Blijf Overeind, waar het Rode Kruis mee samenwerkt. Handig als je wel een steuntje in de rug kunt gebruiken, met iemand van gedachten wilt wisselen of gewoon iemand nodig hebt om mee te praten. Daarnaast geeft het Rode Kruis tips om mentaal gezond te blijven en doen ze aan voorlichting over fysieke en mentale gezondheidsklachten. 

8Lekker wandelen

Zin om even een pauze te nemen van het studeren of gewoon een luchtje te scheppen? De organisatie Frisse Gedachtes zet zich in voor een beter studentenwelzijn en doet dat onder meer in de vorm van RUG Walks. Je vult een kort formulier in en wordt in contact gebracht met iemand anders die graag een rondje wil lopen. Mooi meegenomen: praten gaat vaak makkelijker als je ondertussen om je heen kunt kijken naar je omgeving. 

9Langs bij Jimmy

Bij Jimmy’s, een ontmoetingsplek in de Herestraat voor jongeren van 12 tot en met 27 jaar, kun je gewoon naar binnen lopen om er met wat mensen te kletsen of een spelletje te spelen. Maar er lopen ook vrijwilligers rond aan wie je vragen kunt stellen, en je kunt er meedoen aan projecten en workshops. Daarnaast is er elke middag een ‘koffiemoment’ waar iedereen bij elkaar komt om over allerlei onderwerpen te praten. Jimmy’s organiseert ook nog evenementen en heeft een blog waar ervaringsverhalen op worden gedeeld.

10Gedeelde interesses

Via Meetup kun je allerlei kleinschalige evenementen en activiteiten bijwonen. Die worden vaak georganiseerd door deelnemers zelf en vinden plaats door heel Nederland. Als student in Groningen kun je heel gericht zoeken naar leuke dingen bij jou in de buurt. Het fijne is dat de activiteiten enorm gevarieerd zijn. Of je nou geïnteresseerd bent in sport, lezen, fotografie of mode, er zit voor iedereen wel iets bij op dit platform. 

Engels