Het consortium – Croonwolter & Dros, Unica Installatietechniek en Engie Services Noord – had berekend dat het ongeveer negentig miljoen euro wilde hebben voor de klus. Maar de RUG, die een budget had van ongeveer 56 miljoen euro, vond dat veel te veel. Toen de twee er na onderhandelingen niet uitkwamen, besloot de RUG de klus aan een derde partij te gunnen. UCE stapte daarop naar de rechter.
De drie bedrijven stellen dat de prijs marktconform is en dat de RUG niet zomaar de onderhandelingen stop had mogen zetten.
Dwangsom
Daarin hadden ze dus gelijk, zegt de rechter nu. Want hoewel de RUG aanvankelijk uitging van 56 miljoen, had ze ook aangegeven dat er ‘rek’ zat in de onderhandelingen. Maar hoevéél rek dat was, had de universiteit er niet bijgezegd.
En dus, zegt de rechter, is het de RUG verboden om verder te gaan met de derde partij. Doet de RUG dit wel, dan moet ze een dwangsom van een half miljoen euro betalen aan de UCE. De RUG zal de inschrijving van UCE opnieuw moeten bekijken. Maar, zegt de rechter, ‘vanzelfsprekend is het vervolgens aan de RUG om te beslissen of zij de onderhavige opdracht alsnog aan UCE wenst te gunnen of dat zij de aanbesteding beëindigt’.
Onderhandelen
De bouw van de Feringa Building – een gebouw van 62.000 vierkante meter – begint per 1 juli en wordt uitgevoerd door Ballast Nedam. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het gebouw zou worden opgeleverd in 2020. Nu wordt uitgegaan van 2023.
Wat de gevolgen zijn van de uitspraak is nog onduidelijk. De bouwwerkzaamheden en de inrichting moeten immers nauwkeurig op elkaar afgestemd worden en over dat laatste aspect moet de RUG dus opnieuw gaan onderhandelen.