Zernike krijgt ‘groene promenade’

Een ‘groene promenade’ van ruim anderhalve kilometer met zitjes en terrasjes moet Zernike binnen enkele jaren een fris en uitnodigend aanzien geven en tegelijk veiliger en toegankelijker maken.

De plannen kosten 15 miljoen euro. De gemeente Groningen neemt een flink deel van de kosten voor haar rekening. De RUG en de Hanzehogeschool betalen samen 8,4 miljoen.

De Zernike promenade wordt een brede parkstrook langs de vijver, de busbaan en de weg, waarin bestaande en nieuwe bomen in combinatie met een fiets- en voetpad een lange verbinding van bijna 1600 meter door de campus vormen. Het gebied bij de Duisenbergvijver wordt het nieuwe groene hart van de campus.

Onveilig

Veel studenten en medewerkers komen nu met de bus en de fiets. Dat vele verkeer leidt tot onveilige situaties. Daarom wordt de Zernikelaan opnieuw ingericht.  Er komen nieuwe verkeersmaatregelen voor veiliger fietsen en een soepele doorstroom van autoverkeer

Verder komt er een gescheiden busbaan, rijbaan en fiets- en voetpaden met daartussen groenstroken. De Zonnelaan wordt aangesloten op de Noordelijke Ringweg. Verder wordt dit jaar het fietspad Penningsdijk aangelegd.

Met deze projecten wordt de ruimtelijke structuur zo aangepast dat het bedrijventerrein in het noorden en het onderwijsdeel in het zuiden van Zernike een samenhangend geheel vormt, aldus de gemeente Groningen.

Impuls

‘Deze investering vergroot de verkeersveiligheid en verblijfskwaliteit. Het gebied wordt als totaal toegankelijker en aantrekkelijker en geven we een impuls aan de werkgelegenheid’, zegt wethouder Roeland van der Schaaf.

‘Dit ontwerp is een mooie stap om de campus de allure te geven die past bij de betekenis die dit gebied heeft voor de stad.’

De werkzaamheden beginnen in het eerste kwartaal van 2019. In 2022 moet het project klaar zijn.

 

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties