Stufi voor schakelstudenten

Schakelstudenten moeten dezelfde rechten krijgen als reguliere studenten. Dat concludeert onderzoeksbureau ResearchNed in een rapport dat onderwijsminister Bussemaker maandag naar de Tweede Kamer stuurde.
Door Peter Keizer

Er gaat veel goed met de premasters, concludeert het bureau. De schakelstudenten zijn tevreden over het onderwijs en doen het in de master erna net zo goed als andere studenten. Maar ongeveer een derde van de schakelstudenten heeft geen recht op studiefinanciering en ov-kaart, omdat ze staan ingeschreven als ‘contactstudent’.

Dat levert regelmatig problemen op met studentenhuisvesting, zeggen studentenorganisaties LSVb en ISO. ‘Als je een schakeltraject volgt, ben je net zozeer student als elke andere student. Zij verdienen op zijn minst gelijke en volwaardige rechten’, reageert ISO-voorzitter Jan Sinnige.

Bekostiging

De premasters worden nu gefinancierd door de universiteiten. Dat kost ze jaarlijks ruim 41 miljoen euro. Als de overheid die kosten voor haar rekening neemt, zodat universiteiten meer geld overhouden voor regulier onderwijs, zou dat ertoe kunnen leiden dat de instroom in schakeltrajecten toeneemt, denkt ResearchNed. Maar of dat ook voor meer masterstudenten en diploma’s zal zorgen, is niet duidelijk.

De universiteiten willen dat de overheid geld beschikbaar stelt voor de programma’s. ‘Gezien het maatschappelijk belang van doorstroming in het onderwijs is een gerichte bekostiging van schakelprogramma’s niet meer dan logisch’, zegt Karl Dittrich van universiteitenvereniging VSNU.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties