Welcome Walk maakt internationale studenten wegwijs

Afgelopen weekend was de allereerste Welcome Walk voor internationale studenten, bedoeld om hen kennis te laten maken met hun wijk. Erasmus-student Isha Lahiri liep mee. ‘Ik had geen idee dat dit hier allemaal was.’  
Door Isha Lahiri / Vertaling Saskia Jonker 

Twee weken geleden kwam ik in Groningen aan en sindsdien liep ik hier nogal beduusd rond, in een nieuw land waar zelfs de gewone, dagelijkse dingen vreemd voor me zijn. Dus was ik blij om te horen dat er nu Welcome Walks georganiseerd worden voor internationale studenten zoals ik, georganiseerd door City Central Groningen en GroningenLife. Ik besloot mee te lopen met de eerste wandeling, die door Selwerd voerde. Wat zou er te ontdekken zijn over mijn wijk?  

Na wat verwarring over waar we geacht werden onze gidsen te ontmoeten, vonden we RUG-masterstudenten Rianne Kleefman en Moniek Smit voor de studentenflat aan de Kornoeljestraat. Ondertussen was ik met mijn mede-wandelaars in gesprek geraakt en hadden we tot onze vreugde ontdekt dat een aantal van ons in hetzelfde gebouw of in dezelfde straat woont. Tegen de tijd dat we aan de Welcome Walk begonnen, voelde het al alsof we vrienden waren. 

Praktische problemen

Rianne en Moniek gaven ons eerst wat informatie over het leven in Groningen en over de praktische problemen waar je als nieuwkomer tegenaan loopt, zoals:

  • Hoe je afval scheidt en waar je het weggooit 
  • Wat je moet recyclen
  • Hoe je een afspraak maakt met een huisarts
  • Waar de apotheek te vinden is
  • Waar je naartoe moet voor eerste hulp

We begonnen de tour met een bezoek aan een aantal mooie kerken in de buurt, de lokale moskee en winkelcentrum Selwerd. Onze gidsen legden uit dat je in het winkelcentrum goed terecht kunt voor internationale boodschappen, om een tweedehands fiets te kopen en om je fiets te laten repareren voor een redelijke prijs.

Rianne en Moniek deden echt hun best om ons nieuwe internationals actief te laten worden in onze buurt, buiten de bubbel van het universiteitsleven. Ze namen ons mee naar Wijkcentrum De Berk, een buurtbibliotheek en een sportcomplex. Ik was verrast dat er in Selwerd zoveel betaalbare manieren zijn om mensen te ontmoeten. Dat had ik zelf nooit ontdekt: je kunt er sporten, meedoen aan groepsactiviteiten en zelf taallessen volgen. 

Lotte Hahn, een Duitse uitwisselingsstudent die ook meeliep, was erg opgetogen toen ze hoorde dat ze zich kan aanmelden bij lokale sportclubs. ‘Ik ben dol op sporten en als je naar een sportcomplex in je eigen buurt gaat, leer je daar mensen kennen en voel je je meer thuis.’ 

Zelfvertrouwen

De tour eindigde met een drankje bij De Duindoorn, een nieuw buurtrestaurant op de begane grond van studentenflat Dragant dat deze maandag officieel opent. Je kunt er betaalbaar eten en drinken uit allerlei landen krijgen, en ook meerdere vegetarische en veganistische gerechten. De wifi is er gratis en de sfeer is gezellig. 

Terwijl ik mijn nieuwe buren praatte, realiseerde ik me dat ik in één middag van een verdwaasde student was veranderd in iemand die niet alleen de weg kan vinden in haar buurt, maar ook vol zelfvertrouwen een nieuw restaurant kan aanraden aan anderen en boeken kan lenen in mijn lokale bibliotheek. 

Dus ja, ik zou de Welcome Walk zeker aanraden aan elke internationale student. De volgende wandeling in Selwerd is op 14 september. Je kunt je er voor aanmelden via de website van City Central. Later dit jaar gaan er ook nog wandelingen door Paddepoel van start. 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties