Was het ‘t waard? Puigdemont: ‘Vraag dat aan de Catalanen’

Carles Puigdemont, de afgezette Catalaanse president in ballingschap, trof woensdagavond een stampvolle Aula in het Academiegebouw.
Door Jacob Thorburn

Hij is op uitnodiging van Studium Generale in Groningen. Niet eens voor het eerst, zo onthult hij: in zijn vorige leven als journalist deed hij de stad ook al eens aan.

Puigdemont blijft de komende tijd lezingen geven in heel Europa. Op de RUG spreekt hij over zijn jeugd, zijn herinneringen aan de onafhankelijkheidsbeweging, en de toekomst die hij voor zich ziet voor een onafhankelijk Catalonië. Tim Huiskes, de voorzitter van de universiteitsraad, leidt het gesprek.

Strak in het pak

Meer dan de helft van het publiek begroet Puigdemont met een staande ovatie wanneer hij binnenkomt. Als hij zit, trekt hij eerst het gele Catalaanse lintje recht op zijn revers. Puigdemont verschijnt strak in een zwart pak met glimmend gepoetste schoenen eronder.

Hij spreekt vol vuur, maar kiest zijn woorden met zorg, en dat bijna twee uur lang. Gespreksleider Huiskes opent met een aantal vragen en gaat daarna dieper op Puigdemonts achtergrond in. Helemaal vooraan zitten twee Catalaanse toeschouwers de hele avond op het puntje van hun stoel.

Daverend applaus

Als het over Puigdemonts verleden gaat is er ruimte voor grappen en glimlachen. Maar bij de video’s van de Spaanse reactive op de Catalaanse protesten, wordt Puigdemonts gezicht grimmig. Hij maakt zich nog steeds sterk voor een pacifistische beweging, ‘militant, maar niet militair’, zoals hij het verwoord. Op een aantal plekken in de zaal stijgt daverend applaus op wanneer hij de handelswijze van Spanje én van de Europese Unie veroordeelt.

Puigdemont gaat ook kort in op wat er nu verder gaat gebeuren met de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. Hij geeft toe dat de toekomst onzeker is, maar heeft ook een hoopvolle boodschap voor de separatisten die reikhalzend uitzien naar nieuwe ontwikkelingen. ‘Als het moet’, zal Catalonië zich eenzijdig onafhankelijk verklaren, zei Puigdemont, al wilde hij daar geen concrete termijn voor noemen.

Van tijd tot tijd krijgt het publiek zelf de gelegenheid voor vragen, die variëren van klimaatverandering tot Puigdemonts eigen toekomst in de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. Hij beantwoordt ze allemaal.

Eva Daussa, die nauw betrokken was bij de organisatie van Puigdemonts bezoek, is na afloop tevreden. ‘We hebben het Catalaanse verhaal gehoord, aanvullend op het Spaanse. Nu kunnen we de beide perspectieven naast elkaar zetten, en een genuanceerder beeld krijgen van de situatie’, zegt ze.

‘Niet het hele verhaal’

Maar niet iedereen is even enthousiast over Puigdemonts optreden. De Spaanse biologiestudente Alicia Macia voelt vooral frustratie. ‘Het was niet echt informatief. Hij is niet open of eerlijk geweest.’

Student Raul Maicas, ook Spaans, vindt dat Puigdemont belangrijke informatie heeft weggelaten uit het interview. ‘Nu worden mensen beïnvloed door de mening van één man, terwijl hij niet volledig de waarheid vertelt. Volgens mij kennen de meeste mensen hier aan de RUG het hele verhaal niet.’

De laatste vraag van de avond komt van Alicia, die wil weten of het allemaal de moeite waard is geweest? Puigdemont geeft haar een simpel antwoord. ‘Vraag dat maar aan de Catalanen.’

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties