Voor een korte studie of stage een e-visum aanvragen? Dat kan!

Foto: unsplash.com

Vaak moet je voor een studie of stage in het buitenland een fysiek visum aanvragen. Dit proces kan soms lang duren en ook is het niet goedkoop. Wist je dat er wel dat je voor bepaalde landen een e-visum aan kunt vragen als je voor korte tijd in het buitenland gaat studeren of stage gaat lopen? Lees hier welke landen dat zijn en hoe je daar eenvoudig een visum voor kunt aanvragen. 

Een eTA aanvragen voor een korte studie in Canada

Als je in Canada een korte studie, training of uitwisseling gaat volgen die niet langer duurt dan 6 maanden, hoef je daarvoor geen fysiek visum of Study Permit aan te vragen, maar kun je in plaats daarvan eenvoudig online een eTA aanvragen. Het eTA is een elektronische reistoestemming waarmee je zonder visum naar Canada kunt reizen. De geldigheidstermijn van het eTA bedraagt in totaal vijf jaar, en je mag daarmee een onbeperkt aantal reizen maken naar Canada. Let er wel op dat je per afzonderlijke reis maar 6 aaneengesloten maanden in Canada mag blijven. 

Langer studeren in Canada? Vraag dan een Study Permit aan. 

Ben je van plan om een langere studie te volgen, of wil je na het beëindigen van je studie in Canada nog een studie doen? Dan kun je een Study Permit aanvragen. Een Study Permit is in feite een aanvulling op het eTA. Bij het aanvragen van een Study Permit krijg je het eTA er automatisch bij. In het geval dat je eTA eerder verloopt dan je Study Permit, omdat je bijvoorbeeld een nieuw paspoort hebt aangevraagd, is dit geen ramp. Je kunt in dat geval gewoon een los eTA opnieuw aanvragen. Het Study Permit heeft ten overstaande van het eTA twee voordelen:

  • Je mag langer in Canada studeren. Als je langer in Canada wil studeren dan is toegestaan met een eTA, is het verstandig om een Study Permit aan te vragen. Zonder Study Permit mag je namelijk niet langer dan 6 maanden in Canada studeren. Ook mag je een studie die bijvoorbeeld 10 maanden duurt niet verdelen in twee afzonderlijke reizen van elk vijf maanden. Daarmee voldoe je namelijk niet meer aan de voorwaarden van het eTA. Een uitzondering hierop is een uitwisselingsprogramma. Je mag namelijk wel een uitwisselingsprogramma volgen zonder Study Permit als deze korter dan 6 maanden duurt, ook als deze onderdeel uitmaakt van een langere studie. 
  • Je mag werken naast je studie. Universiteiten in Canada hebben soms de mogelijkheid om naast je studie wat bij te verdienen in de vorm van een bijbaan, op of buiten de campus. Met een Study Permit kun je naast je studie tot 20 uur per week op de campus werken. Wil je liever buiten de campus werken, dan zul je daarvoor een Work Permit moeten aanvragen. 

Studeren in Australië met het eVisitor visum

Ben je van plan om een studie of opleiding in Australië te volgen die niet langer duurt dan 3 maanden? Dan kun je daarvoor een eVisitor visum aanvragen. Ook het eVisitor visum is een elektronische reistoestemming en is vergelijkbaar met het eTA voor Canada. Je hoeft voor dit visum dus geen bezoek te brengen aan de Australische ambassade om het visum in je paspoort aan te laten brengen. Het eVisitor visum Australië kan eenvoudig online worden aangevraagd en wordt gemiddeld binnen 5 dagen toegekend. Zodra het visum is toegekend, is deze een jaar geldig en mag je ermee tot drie opeenvolgende maanden in Australië verblijven. Onder de voorwaarden van het eVisitor visum mag je ook een studie of opleiding volgen, mits deze niet langer dan drie maanden duurt en niet van medische aard is. 

Langer studeren in Australië? Working Holiday visum of studievisum aanvragen

Wil je een studie volgen in Australië die langer duurt dan toegestaan is met het eVisitor visum, kun je kiezen voor enkele andere opties. Zo kun je in plaats van het eVisitor visum een Working Holiday visum aanvragen. Dit is een visum voor jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar die voor langere tijd, oplopend tot een jaar, in Australië willen verblijven. Met een Working Holiday visum mag je een studie volgen van maximaal vier maanden, wat een maand langer is dan met een eVisitor visum. Mocht ook dat te kort zijn en wil je een jaar of langer in Australië verblijven, dan zul je daarvoor een speciaal studievisum aan moeten vragen.