Vijf VIDI-beurzen voor RUG-onderzoekers
Kerstin Bunte van de Faculty of Science and Engineering gaat een project starten binnen Kunstmatige Intelligentie. Zij wil systemen ontwikkelen die de voorspellende kracht van KI koppelen aan de verklaringen die computermodellen kunnen geven. Dat kan leiden tot – bijvoorbeeld – persoonlijk afgestemde medicatie.
Else Starkenburg en Lingyu Wang, ook FSE, proberen allebei de kosmos te ontraadselen. Starkenburg spoort de oudste sterren uit de Melkweg op om meer zicht te krijgen op de vroege jaren van ons sterrenstelsel. Lingyu Wang gaat voor het eerst nauwkeurig de impact van botsingen op de groei van sterrenstelsels en zwarte gaten meten door middel van kunstmatige intelligentie.
Vredesstrategieën
De letterenfaculteit haalt een VIDI binnen met het onderzoek van David van der Linden. Hij onderzoekt hoe Frankrijk, na de godsdienstoorlogen van de zestiende eeuw, de vrede wist te herstellen. Hij hoopt daarmee meer inzicht te krijgen in de langetermijneffecten van vredesstrategieën.
Sebastiaan Mathôt van Gedrags- en Maatschappijwetenschappen tot slot, gaat kijken in hoeverre we met onze hersenen onze zintuigen kunnen beïnvloeden.
Meer aanvragers
NWO kreeg 503 aanvragen binnen in deze subsidieronde. 261 daarvan waren door een man gedaan, 252 door vrouwen. Het totale aantal toekenningen was zestien procent; vijftien procent bij de mannen en zeventien procent bij de vrouwen.
Het aantal aanvragen is hiermee dus weer omhoog gegaan. Sinds 2017 eist NWO een ‘inbeddingsgarantie’. Onderzoekers moeten aantonen dat de instelling waar ze onderzoek voor doen hen ook steunt. Het aantal aanvragen daalde daardoor naar 589 (2017) naar 443 (2018) en het honoreringspercentage van negentien naar vijftien procent.
Woordvoerder Poppy Savenije van NWO erkent dat de inbeddingsgarantie nog geen ‘dempend effect’ heeft gehad. De cijfers worden geëvalueerd, zegt ze. ‘Maar het is nog te vroeg om te voorspellen welke gevolgen deze uitslagen hebben voor de volgende ronde.’