Vijf VIDI-beurzen voor RUG-onderzoekers

Vijf VIDI-beurzen voor RUG-onderzoekers

Vijf RUG-onderzoekers krijgen dit jaar een VIDI-beurs van onderzoeksfinancier NWO. Ze krijgen 800.000 euro om een eigen, zelfstandige onderzoekslijn op te zetten.
4 november om 10:32 uur.
Laatst gewijzigd op 7 mei 2021
om 22:12 uur.
november 4 at 10:32 AM.
Last modified on mei 7, 2021
at 22:12 PM.
Avatar photo

Door Christien Boomsma

4 november om 10:32 uur.
Laatst gewijzigd op 7 mei 2021
om 22:12 uur.
Avatar photo

By Christien Boomsma

november 4 at 10:32 AM.
Last modified on mei 7, 2021
at 22:12 PM.
Avatar photo

Christien Boomsma

Achtergrondcoördinator en wetenschapsredacteur Volledig bio » Background coordinator and science editor Full bio »

Kerstin Bunte van de Faculty of Science and Engineering gaat een project starten binnen Kunstmatige Intelligentie. Zij wil systemen ontwikkelen die de voorspellende kracht van KI koppelen aan de verklaringen die computermodellen kunnen geven. Dat kan leiden tot – bijvoorbeeld – persoonlijk afgestemde medicatie.

Else Starkenburg en Lingyu Wang, ook FSE, proberen allebei de kosmos te ontraadselen. Starkenburg spoort de oudste sterren uit de Melkweg op om meer zicht te krijgen op de vroege jaren van ons sterrenstelsel. Lingyu Wang gaat voor het eerst nauwkeurig de impact van botsingen op de groei van sterrenstelsels en zwarte gaten meten door middel van kunstmatige intelligentie.

Vredesstrategieën

De letterenfaculteit haalt een VIDI binnen met het onderzoek van David van der Linden. Hij onderzoekt hoe Frankrijk, na de godsdienstoorlogen van de zestiende eeuw, de vrede wist te herstellen. Hij hoopt daarmee meer inzicht te krijgen in de langetermijneffecten van vredesstrategieën.

Sebastiaan Mathôt van Gedrags- en Maatschappijwetenschappen tot slot, gaat kijken in hoeverre we met onze hersenen onze zintuigen kunnen beïnvloeden. 

Meer aanvragers

NWO kreeg 503 aanvragen binnen in deze subsidieronde. 261 daarvan waren door een man gedaan, 252 door vrouwen. Het totale aantal toekenningen was zestien procent; vijftien procent bij de mannen en zeventien procent bij de vrouwen. 

Het aantal aanvragen is hiermee dus weer omhoog gegaan. Sinds 2017 eist NWO een ‘inbeddingsgarantie’. Onderzoekers moeten aantonen dat de instelling waar ze onderzoek voor doen hen ook steunt. Het aantal aanvragen daalde daardoor naar 589 (2017) naar 443 (2018) en het honoreringspercentage van negentien naar vijftien procent. 

Woordvoerder Poppy Savenije van NWO erkent dat de inbeddingsgarantie nog geen ‘dempend effect’ heeft gehad. De cijfers worden geëvalueerd, zegt ze. ‘Maar het is nog te vroeg om te voorspellen welke gevolgen deze uitslagen hebben voor de volgende ronde.’

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties