Vici’s voor vier RUG-wetenchappers

Vier wetenschappers aan de RUG hebben van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) elk 1,5 miljoen euro gekregen om de komende vijf jaar onderzoek te doen.

De zogeheten Vici-subsidie is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. Met het geld kunnen de wetenschappers eigen onderzoek opzetten en een onderzoeksgroep opbouwen. NWO kende er dit jaar 35 toe.

De Vici’s 2018 gaan in Groningen naar Chris van den Broeck, Syuzanna Harutyunyan, Meike Stöhr (allen van de Faculty of Science and Engineering) en Johan Jonker (UMCG).

Zwarte gaten

Chris van den Broeck krijgt de Vici om nader onderzoek te doen naar zwarte gaten in het heelal met behulp van zwaartekrachtgolven. Zulke golven kunnen nog niet zo lang worden waargenomen en gebruikt worden om zwarte gaten bloot te leggen en op zoek te gaan naar nieuwe soorten compacte sterren.

Syuzanna Harutyunyan houdt zich bezig met zogeheten Lewiszuren. Die kunnen gebruikt worden om inactieve moleculen chemisch te activeren, of juist om selectief reactieve groepen te blokkeren. Daardoor kunnen Harutyunyan en haar team efficiënte en milieuvriendelijke alternatieven ontwikkelen voor bestaande chemische processen voor de productie van farmaceutisch relevante stoffen.

Leververvetting

De derde Vici is voor Johan Jonker van het UMCG, die onderzoek doet farmacologische manipulatie van stress in vette leverziekte.  Jonker en zijn team gaan de behandeling van niet – alcoholische leververvetting onderzoeken.

Meike Stöhr krijgt de Vici voor haar onderzoek naar het toepasbaar maken van grafeen. Grafeen is door zijn vele unieke eigenschappen een veelbelovend materiaal voor een breed scala van toepassingen in de elektronica, coatings en fotonica.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties