Verbouwing studentenflat Van Heemskerckstraat van start 

De verbouwing van de studentenflat aan de Van Heemskerckstraat is van start gegaan. De flat wordt helemaal vernieuwd en krijgt straks 263 kamers, 36 meer dan nu. Die worden met gemiddeld 19 vierkante meter ook iets groter. Alle kamers krijgen een eigen toilet en badkamer. Voorheen deelden dertien studenten een badkamer en een keuken. Straks is er per zeven bewoners een keuken en een volledig ingerichte woonkamer. 

Op de begane grond komen wasserettes, studieruimtes en in de toekomst mogelijk ook een restaurant en een zaal die ook door de wijk kan worden gebruikt. De verbouwing zal in de zomer van 2025 af zijn.

Engels

Marja Pruis nieuwe gastschrijver van de RUG

Journalist, columnist en schrijver Marja Pruis (Amsterdam, 1959) is de nieuwe gastschrijver van de RUG. Ze zal onder meer workshops geven waarin vragen centraal staan als 'Kan literatuur ons nog steeds verrassen?' en 'In hoeverre bouwen we voort op tradities en hoe kunnen we telkens iets nieuws maken? Pruis studeerde Nederlands en algemene taalwetenschap aan de UvA. Voor De Groene Amsterdammer maakt ze sinds 2008 de boekenbijlage Dichters & Denkers. Ze schrijft literaire kritieken, essays, columns en boeken, waaronder De Nijhoffs en ik, Bloem en De vertrouweling.

Arbeidsinspectie: hoge werkdruk op universiteiten

70 procent van de werknemers aan Nederlandse universiteiten heeft meer dan incidenteel last van werkdruk. Ze werken gemiddeld zes uur langer per week dan in hun contract staat. Tegelijk hebben de universiteiten geen grip op de gewerkte uren. Dat staat in een rapport van de Arbeidsinspectie, die onderzoek deed bij veertien universiteiten. Ook ongewenst gedrag is een groot probleem. 54 procent van de werknemers heeft in de afgelopen twee jaar ongewenst gedrag ervaren en 69 procent ziet het bij collega’s. Het gaat dan over vooral over pesten en discriminatie. Genoemde oorzaken zijn de hiërarchische structuur van de universiteit en prestatiedruk.

Nieuwe grafsteen voor Nobelprijswinnaar Frits Zernike

De Groningse Nobelprijswinnaar voor de natuurkunde Frits Zernike heeft een nieuwe steen gekregen voor het graf dat hij deelt met zijn zus Elisabeth. De oude grafsteen was weggehaald in de jaren negentig en de naam van Elisabeth heeft er zelfs nooit opgestaan.  Elisabeth schreef meer dan dertig romans en dichtbundels en ontving in 1921 als eerste vrouw een literaire prijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Ze overleed ongehuwd en liet geen kinderen na, waarna ze werd bijgeplaatst in het graf van haar broer Frits.  Stichting voor funerair erfgoed Terebint nam het initiatief voor de nieuwe steen. Die is maandag 13 mei onthuld op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.

Concerthuis (van Sibrandus Stratingh) wordt chemisch erfgoed

Het Concerthuis in de Poelestraat is door de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging bestempeld tot Nationaal Chemisch Erfgoed. Het café huisvest al sinds 1831 het Natuur- en Scheikundig Genootschap, dat werd opgericht door de Groningse scheikundige Sibrandus Stratingh (1785-1841) – bekend van de allereerste rijdende elektrische ‘auto’. Stratingh gaf talloze lezingen en demonstraties in het pand. Op 13 juni wordt een plaquette onthuld op de gevel. Ook is er dan een mini-symposium rond Stratingh en het belang van het Concerthuis voor de chemie. Eerder werden onder andere de Ovale Zaal in het Arnhemse Teylers Museum en het Grote Kantoor van DSM, voormalig Gist-Brocades, tot chemisch erfgoed verkozen.

RUG viert lustrum met viltjesactie in Groningse horeca

In de Groningse horeca worden woensdag 90.000 viltjes verspreid met daarop prikkelende vragen van RUG-onderzoekers. De actie maakt deel uit van de lustrumviering van de uni (410-jarig bestaan) deze maand. Op de viltjes staan vragen als 'Zijn we nu meer gestrest dan vroeger?', 'Neemt AI straks mijn baan over?' en 'Waar moet een goed boek aan voldoen?' Met een QR-code op de achterkant van het viltje kan het antwoord worden gevonden.

Tjalling Halbertsma nieuwe decaan Campus Fryslân

Tjalling Halbertsma wordt de nieuwe decaan van Campus Fryslân. Halbertsma (1969) is hoogleraar internationale betrekkingen met een focus op Oost-Azië, namens het Groninger Universiteitsfonds. In deze functie was hij al verbonden aan de campus in Leeuwarden.  Halbertsma  volgt interim-decaan Caspar van den Berg op, die na ruim een jaar als decaan voorzitter wordt van koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL). De benoeming van Halbertsma gaat per 1 juni in.

De Jonge Akademie bezorgd over wet internationalisering

De Jonge Akademie, een platform van en voor jonge wetenschappers, is bezorgd over het wetsvoorstel internationalisering in balans (WIB). Internationale samenwerking en een open wetenschapssysteem zijn belangrijk voor de Nederlandse wetenschap, economie en maatschappij, schrijft de club in navolging van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Met name maakt De Jonge Akademie zich zorgen over internationale collega's. Het platform constateert onder hen een toename van onzekerheid over hun toekomst en roept daarom de universiteiten op om oog op deze groep te houden.

KEI-week 2024 open voor alle mbo-studenten

Alle mbo-studenten mogen in augustus meedoen aan de KEI-week. Dat maakt het KEI-bestuur bekend na de pilot van vorig jaar waarbij voor het eerst vijftig mbo-studenten mee mochten doen.  ‘De deelnemende mbo-studenten hebben een geweldige week gehad, die ze niet hadden willen missen. En dat hoeft dit jaar dus ook niet’, zegt bestuursvoorzitter Esther Slomp. Volgens haar biedt het vooral eerstejaarsstudenten en studenten die na het mbo door willen stromen naar een vervolgopleiding de kans om het Groningse studentenleven beter te leren kennen. 

Petitie om varkens op Zernike te houden

RUG-medewerker Stefanie van der Velde is een petitie gestart om de onkruidwiedende varkens te behouden voor de Zernike Campus. De dieren worden na drie jaar niet meer ingezet om de invasieve planten reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop te bestrijden, terwijl ze daar volgens haar zeker vier of vijf jaar voor nodig hebben. Ze wil daarom dat de varkens nog twee jaar langer mogen blijven. De RUG, Hanzehogeschool en gemeente Groningen, alle drie eigenaar van een deel van Zernike, zeggen dat de varkens het probleem wel in toom houden, maar niet definitief oplossen. Ze denken nog na over een alternatieve methode.  

Lintje voor hoogleraren Gerard van den Berg en Erik Frijlink

Twee RUG-hoogleraren hebben vrijdag voorafgaande aan Koningsdag op voordracht van de universiteit een koninklijke onderscheiding gekregen: Erik Frijlink en Gerard van den Berg. Frijlink is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Van den Berg tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Gerard van den Berg (Almelo, 1962) is hoogleraar gezondheidseconometrie bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB). Erik Frijlink (Meppel, 1960) is hoogleraar farmaceutische technologie en biofarmacie aan de Faculteit Science and Engineering (FSE).

Gemeente Groningen maakt excuus voor slavernijverleden

De gemeente Groningen biedt op 16 mei excuses aan vanwege haar rol in de slavernij. Dat gebeurt naar aanleiding van het rapport van RUG-onderzoekers Anjana Singh en Bram Tánczos en Lieuwe Jongsma van het Groninger Museum. Zij constateerden in februari van dit jaar dat niet alleen individuele Groningers direct profiteerden van de slavernij. Ook het stadsbestuur was direct betrokken. 16 mei is de ‘international day of living together in peace'. De excuses worden aangeboden aan de nazaten van de tot slaaf gemaakten. De bijeenkomst begint om 19.00 uur en is te volgen via een livestream.

Studentenkamers als toneel tijdens nieuwe editie Stukafest

Op donderdag 2 mei staat een nieuwe editie van Stukafest gepland. Vijftien Groningse studentenkamers in het centrum zijn eenmalig het toneel van artiesten en muzikanten. Het aanbod varieert van stand-upcomedy tot theater, poëzie en een dragshow. Daarna vindt een afterparty plaats in poppodium Vera. Het festival wordt volledig georganiseerd door vrijwilligers en duurt van 20 tot 2 uur, verdeeld in verschillende rondes. Kaartjes zijn te koop via de website van Stukafest.

Cao-onderhandelingen met universiteiten vastgelopen

De cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en de universiteiten zijn vastgelopen. De vakbonden vragen om 4,3 procent loonsverhoging en 150 euro bovenop iedere salarisschaal. Ook willen ze afspraken over minder werkdruk, meer sociale veiligheid, vaste contracten voor structureel werk en de bescherming van promovendi, tenuretrackers en postdocs bij ziekte en uitval. Volgens de vakbonden hebben de universiteiten zelf nauwelijks input en ‘verklaarden ze 80 procent van de inbreng niet bespreekbaar’. De bonden vroegen om onderbouwing en hebben die inmiddels gekregen. Op 24 april zijn er online bijpraatsessies van de vakbonden daarover. 

Inspectie: kansengelijkheid en sociale veiligheid verbeteren

Het gaat goed met de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland, stelt de Inspectie van het Onderwijs in haar jaarrapport De Staat van het Onderwijs 2024. Toch is er ook nog genoeg te verbeteren, vindt de inspectie.  Zo moeten onderwijsinstellingen meer actie ondernemen op het gebied van sociale veiligheid en studentenwelzijn en moeten ze docenten meer tijd en ruimte geven om zich te professionaliseren. Aan de overheid adviseert de Inspectie onder meer om de kansengelijkheid in het onderwijs te vergroten. 

Verhaal van UKrant en Sikkom genomineerd voor Noorderpersprijs

De gezamenlijke productie van UKrant en Sikkom ‘We geven je al eten , wil je ook nog geld?’ over de slechte behandeling van student-werknemers in de Groningse horeca, is genomineerd voor de Noorderpersprijs 2023. In het artikel blijkt hoe vooral internationale studenten, die vaak nergens anders kunnen werken, uitgebuit worden door horecabazen. Zij worden uitgescholden, onderbetaald, moeten extra lange dagen maken en worden soms ook fysiek bedreigd. De jury van Noorderpers staat onder voorzitterschap van hoogleraar Bart Brouwers van de master journalistiek van de RUG. De bekendmaking is maandag 22 april in het Groninger Forum.

Pubquiz om studenten te laten stemmen voor verkiezingen universiteit

Om aandacht te vragen voor de studentenverkiezingen van de universiteitsraad en faculteitsraden (13-17 mei), organiseert de RUG een tweetalige pubquiz met prijzen. De vragen gaan niet alleen over de verkiezingen, maar ook over andere onderwerpen, zoals popmuziek. Tijdens de pauze kun je stemmen. De quiz is op 14 mei van 19 tot 21 uur op drie verschillende locaties: de Bruinszaal in het Academiegebouw, de Plaza in het Duisenberggebouw en Equator, ook op de Zernike Campus. Wie studeert of werkt aan Campus Fryslân, wordt met een bus van Leeuwarden naar Groningen gebracht.

RUG bekijkt deelname aan Wintergoud in de binnenstad

De RUG wil nagaan of ze kan meedoen aan Wintergoud, het nieuwe Groningse winterprogramma waarmee de gemeente en diverse stedelijke organisaties meer leven willen brengen in de binnenstad. Zo keert de ijsbaan terug op de Grote Markt en er komt een reuzenrad. Ook wordt Winterwelvaart (nu nog aan het Hoge der A en het Lage der A) uitgebreid richting de binnenstad.  Dinie Bouwman van de Personeelsfractie in de universiteitsraad vraagt zich af waarom de RUG niet meedoet. ‘We hebben met het House of Connections een aandachtstrekker op de Grote Markt’, zegt ze. ‘De RUG zou onderzoekers hun werk kunnen laten presenteren. We zouden mensen zelfs kunnen lokken met warme chocolademelk.’ ‘Goede tip’, reageert rector magnificus Jaquelien Scherpen. ‘Ik wist hier niet van, maar we gaan er zeker over nadenken.’