De varkens die de universiteit de afgelopen jaren inzette om reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop te bestrijden op Zernike, komen definitief niet terug. In plaats daarvan gaat de RUG de aarde laten zeven en opnieuw inzaaien.
‘De varkens deden hun werk niet diep genoeg’, zegt woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven. ‘Het was daardoor geen structurele oplossing en in tijden van bezuinigingen kunnen we het daarom niet voortzetten.’
Het probleem zit hem vooral in de Japanse duizendknoop, waarvan de wortels tot aan het grondwater komen. De wortelresten die te diep zitten voor de varkens ontwikkelen zich tot nieuwe planten. ‘We geven liever één keer een smak geld uit’, zegt Wempe-Kouwenhoven. ‘De varkens zijn uiteindelijk duurder dan het zeven van de grond.’ Het zeven kost volgens haar evenveel als wat de varkens in een jaar kosten, al wil ze geen bedrag noemen.
Het verdwijnen van de varkens leidde dit voorjaar tot een storm van protest. Veel medewerkers pleitten voor terugkeer van de dieren, die een visitekaartje vormden voor een groene universiteit. Een petitie voor terugkeer werd 147 keer ondertekend.