De Nederlandse universiteiten komen zelf met een pakket aan maatregelen om de instroom van internationals te beperken.
Kern ervan: er komen vanaf collegejaar 2025-2026 meer Nederlandse bacheloropleidingen en het aantal Engelstalige (nu 30 procent van het totaal) wordt verminderd. Van elke grote bacheloropleidingen wordt dan tenminste ook één in het Nederlands gegeven.
Verder worden er voorlopig geen nieuwe Engelstalige bacheloropleidingen ontwikkeld, wordt geïnventariseerd welke huidige Engelstalige opleidingen volledig omgezet kunnen worden naar het Nederlands en dat er niet meer actief wordt geworven in het buitenland.
Ongebreidelde instroom
Dat meldt koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) donderdag. UNL sorteert met het pakket maatregelen voor op de komende Wet internationalisering in balans, waarvoor in de Tweede Kamer een grote meerderheid lijkt.
Die wet moet een einde maken aan de ongebreidelde instroom van internationals aan de Nederlandse universiteiten. Zij hopen nu met ‘zelfregulering’ maatregelen vanuit politiek Den Haag voor te zijn.
Aan de RUG komt ongeveer 30 procent van de studenten van over de grens. Jouke de Vries, interim-voorzitter UNL en tevens RUG-baas, benadrukt dat internationalisering belangrijk is voor de Nederlandse universiteiten en de samenleving.
Knelpunten
Maar tegelijkertijd leidt de groei van het aantal internationale studenten tot knelpunten. Zo staan de toegankelijkheid en kwaliteit van het onderwijs onder druk en in universiteitssteden, ook in Groningen, is onvoldoende studentenhuisvesting. ‘Juist om de meerwaarde van internationalisering te behouden, willen wij serieus werk maken van het oplossen van die knelpunten’, zegt De Vries.
UNL wijst er wel op dat de knelpunten tussen regio’s niet overal dezelfde zijn. De maatregelen zullen dan ook op per universiteit verschillen.
Studieklimaat
UNL benadrukt dat internationalisering van groot belang is voor Nederland. Het draagt bij aan een stimulerend studieklimaat, een goede aansluiting op internationale wetenschappelijke ontwikkelingen en aan het opleiden van voldoende talent voor de arbeidsmarkt.
Daarnaast leveren internationale studenten de Nederlandse economie ook veel op. Het Centraal Planbureau berekende dat hun bijdrage netto bijna 17.000 euro per Europese student is, en voor studenten van buiten de EU 96.000 euro.