De UB overweegt met het oog op de kosten om de vestiging op Zernike te sluiten. De studieplekken en studio’s blijven wel.
De diensten van de UB Zernike (UBZ) worden steeds minder vaak gebruikt, maar er moet nog net zoveel personeel ingezet worden, schrijven de afdelingshoofden bibliotheekondersteuning en onderzoeksondersteuning in een advies aan het UB-management.
De personeelskosten zijn daardoor relatief hoog, terwijl ook de UB met een grote bezuinigingsopgave zit. Daarnaast blijkt ook het rondkrijgen van roosters steeds moeilijker te zijn.
Teruglopende vraag
De UBZ wordt doorgaans gebruikt door studenten en medewerkers van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen (FRW), de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) en de Faculty of Science and Engineering (FSE). Er zijn studieplekken en studio’s, maar ook een open boekencollectie met onder meer verplichte literatuur voor de verschillende faculteiten, een collectie naslagwerken, monografieën en gedrukte tijdschriften.
‘De rol van de bibliotheek en de noodzaak voor fysieke aanwezigheid van bibliotheekpersoneel worden steeds kleiner’, staat in het advies. Een groot deel van de collectie is online te raadplegen en de uitleen van fysieke boeken loopt al jaren terug: van 5286 keer in 2017 naar 1780 in 2024. Het uitlenen en terugbrengen van boeken gebeurt bovendien op basis van zelfservice. Daarmee is de vraag naar ondersteuning aan de balie ook al langere tijd minder.
Collectie verhuizen
Maar ondertussen kost de inzet van reguliere medewerkers en studentmedewerkers de UB jaarlijks ruim 168.000 euro, waarvan in 2024 zo’n 38.000 euro werd bijgedragen door de faculteiten op Zernike.
De afdelingshoofden willen daarom de bibliotheekbalie opheffen en de collectie naar een andere locatie verhuizen, zoals in de binnenstad of het magazijn op Zernike. Inleveren en uitlenen kan dan ook niet meer. De studieplekken worden mogelijk uitgebreid.
Kleine stappen
Of deze plannen allemaal doorgaan, wordt de komende maanden besproken. ‘In maart beslissen de faculteitsbesturen FEB en FRW en vervolgens adviseert de UB-Dienstraad mij nog’, zegt UB-directeur Marjolein Nieboer.
Naar de praktische uitvoering moet nog gekeken worden, laat ze verder weten, maar als het doorgaat, zal er in een aantal kleine stappen afgeschaald worden. De mensen die nu bij UBZ werken, worden elders ondergebracht. De UB Binnenstad ligt dan voor de hand. Op de vraag of er fte’s zullen verdwijnen, antwoordt Nieboer dat er later dit jaar iemand met pensioen gaat die niet vervangen zal worden.