Traineeship als vliegende start van je loopbaan

Al ruim acht jaar organiseert de GOA Publiek traineeprogramma’s voor recent afgestudeerde HBO-ers en WO-ers. In al die jaren zijn meer dan tweehonderdvijftig jonge talenten aan de slag gegaan bij meer dan vijfentwintig van publieke organisaties zoals diverse gemeenten, provincie, de Rechtspraak en Omgevingsdienst.

Jeroen Maas, directeur GOA Publiek, licht toe: “We zien de trainees in korte tijd een enorme groei doormaken. Ze werken gemiddeld vier dagen bij een organisatie, daarnaast volgen ze een intensief programma van een dagdeel per week. Rond persoonlijke ontwikkeling krijgen ze allerlei intervisies, masterclasses en workshops. Ook zetten we sterk in op kennisdeling en uitwisseling van ervaringen. Want hoe mooi is het als je met trainees uit andere organisaties in contact komt en met hen ervaringen kunt delen? En daarbij: als je wilt dat talent voor het Noorden behouden blijft, moet je ook echt wat extra’s bieden. Dat dit lukt is wel gebleken: de overgrote meerderheid van de trainees stroomt door in de organisatie.” 

Thijs de Zee is zo’n trainee. Hij was het afgelopen jaar werkzaam bij de gemeente Westerkwartier. “Na mijn Bachelor in Europese Talen en Culturen en mijn Master Internationale Betrekkingen aan de RUG ben ik aan de slag gegaan bij de raadsgriffie van de gemeenteraad van de gemeente Westerkwartier. Ik doe dit vanuit mijn traineeship bij GOA Publiek; een stichting die een brug slaat tussen young professionals en de publieke sector in het noorden van Nederland. Bij de raadsgriffie werk ik als raadsadviseur.”

“Ik heb na mijn studie gekozen voor een traineeship, omdat ik binnen het programma de mogelijkheid krijg om een dagdeel per week cursussen en workshops te volgen binnen én buiten het standaard traineeprogramma van GOA en de gemeente. Deze tijd mag ik ook besteden aan congressen en werkbezoeken. Hierdoor kan ik me na mijn studie verder blijven ontwikkelen en kan ik de publieke sector in het noorden beter leren kennen.”

Jeroen Maas herkent dat: “We merken dat de trainees veel behoefte hebben om zich te ontwikkelen. Het programma dat we bieden is best intensief, maar levert daarom ook veel op. Soms inhoudelijk, maar meestal juist rond je persoonlijke vaardigheden. De onderdelen waarin ze optrekken met de trainees van andere organisaties, zoals de bedrijfsbezoeken, intervisies en de netwerkbijeenkomsten brengen altijd veel reuring en leermomenten met zich mee.  In de traineeprogramma’s hebben de talenten zeer diverse achtergronden en werken ze in allerlei verschillende disciplines. De opdrachten variëren van bestuurlijk tot het sociaal domein, van uitdagingen in de fysieke ruimte tot HRM-vraagstukken. Die diversiteit is super waardevol en koesteren wij. Die diversiteit kenmerkt onszelf overigens ook. We werken met een heel team om de begeleiding vorm te geven, vanuit allerlei verschillende disciplines. Iedere trainee heeft in het programma een eigen vaste carriѐrecoach, die ze vaak zien en spreken. Het is ons niet snel te gek, we spelen in op actuele vragen die op dat moment in de groepen leven. Dat houdt ons dan ook weer scherp.”

Thijs vervolgt: “In mijn dagelijks werk ondersteun ik de gemeenteraad qua kennis en kunde en geef ik de raadsleden strategisch advies over hun werkzaamheden en mogelijke kansen. Ook begeleid ik meerdere werkgroepen van de gemeenteraad. Dit gaat onder andere over democratische vernieuwing, de Omgevingswet en het betrekken van jongeren bij de politiek. In mijn werkzaamheden combineer ik kennis en vaardigheden vanuit bestuurskunde, staatsrecht en politicologie. Verder zit ik middenin de lokale politiek. Dit maakt het werk heel divers.”

Thijs sluit af: ”Het traineeprogramma heeft mij niet alleen een kijkje in de keuken van een politieke organisatie geboden. Ik vond de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling ook heel fijn. Zo heb ik mijn adviesvaardigheden verbeterd, heb ik meer politiek-bestuurlijke sensitiviteit ontwikkeld en heb ik geleerd met verschillende communicatiestijlen om te gaan. Al met al kan ik alle starters zeker een traineeship aanraden!”