Eén ding blijkt in elk geval duidelijk uit de eerste avond ApenkooiGym in Groningen. Je hoeft maar een bok en een springplank neer te zetten, en volwassen mensen veranderen op slag in uitgelaten kinderen.
Het is ongeveer een kwartier voor aanvang. Organisator Han Balsem staat bij de deur en heet deelnemers welkom. Die druppelen vervolgens de gymzaal in, een beetje bedeesd nog. Maar daar komt verandering als ze de toestellen zien die Balsems collega’s Rachel de Jong en Jobjan Blonk hebben klaargezet.
Een jonge vrouw springt een touw in en klimt een eindje. Een ander neemt een aanloop, zwiert over de bok heen en belandt lachend op de dikke mat die erachter ligt. Een derde maakt testsprongen op de trampoline. De typische gymzaaltoestellen nodigen uit tot proberen: kun je het nog? Weet je het nog?
Gillen en giechelen
Sommigen voelen zich direct op hun gemak in de gymjungle, anderen kijken eerst de aap even uit de boom. Maar na een paar rondjes stuitert iedereen door de apenkooi alsof ze nooit anders hebben gedaan. Ze gillen en giechelen van plezier. Kom daar maar eens om in het gemiddelde fitnesscentrum.
‘Tijdens een gymles heb je niet eens in de gaten dat je aan het sporten bent’, zegt Han Balsem. ‘Je kan gewoon je verstand op nul zetten en lekker spelen.’ Rachel de Jong beaamt dat: ‘Je bent hier niet goed of slecht in. Iedereen die wil, kan meedoen.’
Elke week
Met de animo zit het wel goed. De online inschrijving voor deze pilot zat in no time vol, vertelt De Jong. Overigens is er goed nieuws voor wie er nét te laat bij was: als het aan de organisatie ligt, blijft het niet bij één keer.
‘Het idee is om elke week een gymles te organiseren’, vertelt Balsem. ‘Bij heel veel belangstelling zelfs twee keer per week.’ Lid worden of iets dergelijks hoeft niet, benadrukt hij, want het moet laagdrempelig blijven. ‘Je kunt je gewoon opgeven op de site, voor een losse les of een strippenkaartje.’
De les van vanavond wordt besloten met een ander nostalgisch gymzaalspel: trefbal. Na een paar rondjes ballengooien en een ‘applausje voor jezelf!’ gaan de deelnemers terug naar het kleedhok. Ze vertrekken onmiskenbaar lichter en vrolijker dan ze binnenkwamen. Een uurtje de aap uithangen doet een mens kennelijk goed.