Studentenbands op Eurosonic

Deze week staat Groningen in het teken van Eurosonic/Noorderslag. RUG-studenten Stefan van der Wielen (Orange Skyline), Tom Kootstra (McScallyWag), Karel Harms (Blind Roofers), Daniel van Mourik (Arch Origin) en Tjesse Riemersma (Kinoo) verruilen de boeken voor het podium. Waar en wanneer kun je ze zien?
Door Koen Marée

Wie? McScallyWag
Waar? Cleopatra
Wanneer? Woensdag 11 januari, 23.00 uur

Spelen in Cleopatra, dat is een echte thuiswedstrijd voor Tom Kootstra. De student communicatie- & informatiewetenschappen is namelijk ook actief als Commissaris Pand bij de studentenvereniging. Met de acht man tellende formatie McScallyWag brengt Kootstra als gitarist stevige folkpunk met Ierse invloeden de bühne op. Op 9 december jongstleden zag debuutalbum Dirty Water het levenslicht. Toeval of niet, de releaseparty vond eveneens plaats in Cleopatra en toen werd de tent flink op z’n kop gezet. Dat belooft wat voor de woensdagavond.

1
Wie? Arch Origin
Waar? Club &ZO
Wanneer? Donderdag 12 januari, 02.45 uur

Arch Origin is de volgende exponent van de levendige Groningse drum-‘n-bass-scene, met Noisia als bekendste afgevaardigde. Daniel van Mourik, student Europese talen & culturen, stond onder zijn dj-naam al op internationale podia, zoals Hospitality in Londen en Misfits in Antwerpen. Ook draaide hij in het voorprogramma van Pendulum. In januari verschijnt zijn debuut-ep Value Shift en in de rest van 2017 hoopt hij verder door te stoten. Nachtbrakers met flink wat energie mogen zich in de nacht van woensdag op donderdag melden in de &ZO. Feest gegarandeerd.


1
Wie? Kinoo
Waar? Café De Walrus
Wanneer? Vrijdag 14 januari, 21.00 uur

Tjesse Riemersma¸ masterstudent filosofie, is een bekend gezicht in het Groningse muziekcircuit. Eerder was hij frontman van Sprokkelhout, tegenwoordig speelt hij in Baby Salad en Kinoo. Met laatstgenoemde formatie treedt Riemersma vrijdagavond op in De Walrus. ‘Kinoo maakt krautrock en de nummers zijn behoorlijk persoonlijk.’ Het recentelijk uitgebrachte Corners/Grips doet denken aan bands als Real Estate en Ultimate Painting. Dat de groep afgelopen voorjaar in Vera het voorprogramma mocht vormen van die laatste, was dan ook mooi meegenomen. Zelf noemt de band het optreden op Subbacultcha als hoogtepunt van 2016. En 2017? ‘Er komt in februari een clip bij het tweede nummer van onze ep, Categories. Daarna willen we hard doorwerken aan de liveset en hopelijk doen we in het najaar mee aan de Popronde.’

1
Wie? The Blind Roofers
Waar? Nachtcafé Warhol
Wanneer? Vrijdag 14 januari, 23.00 uur

Mocht er ooit een rechtszaak aangespannen worden tegen The Blind Roofers, dan kan de band in elk geval leunen op Karel Harms. De 25-jarige toetsenist is bezig aan zijn master strafrecht, maar combineert dat met het spelen van muziek die gelabeld gaat onder ‘damsterdelta’. ‘Zo noemen we onze muziekstijl, een mix van americana, classic rock en country.’ Het kwartet schreef in 2014 de POPGroningen Talent Award op zijn naam en in 2016 volgde debuut-ep Lost In Wander. Ook in 2017 wil de band stappen zetten in de ontwikkeling. ‘Ergens in februari releasen we een nieuwe single!’ Leuk weetje: frontman Antonie is het anderhalf jaar jongere broertje van Karel.

1
Wie? Orange Skyline
Waar? Grote Markt
Wanneer? Zaterdag 15 januari, 15.00 uur

‘Eurosonic valt weer eens in de tentamenperiode, dus ik zit flink te stressen’, lacht Stefan van der Wielen. De student kunst, cultuur & media staat voor een spannend jaar. Hij hoopt zijn bachelor af te ronden en met Orange Skyline definitief door te breken. Op 14 januari releast de band, die eerder al speelde op onder andere Concert at Sea en in het voorprogramma stond van de Ziggo Dome-shows van Kensington, het debuutalbum The Things That I Hide. Radiostation 3FM kroonde de eerste single van de plaat, Sound and Fury, al tot megahit. Een dag na het uitbrengen van het album moeten de elektronische, dansbare nummers ervoor zorgen dat het publiek in de tent op de Grote Markt geen moment stil zal staan. Frontman Van der Wielen ziet Eurosonic als een persoonlijke test: ‘Als ik het studeren en optreden nu goed weet te combineren, dan komt het de rest van het jaar ook wel goed.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties