Stemmen in het buitenland

Ga je binnenkort naar het buitenland om te studeren of te werken? Verhuizen voor de verkiezingen betekent niet dat je niets te zeggen hebt over de nieuwe regering.
Door Traci White / Vertaling door Sarah van Steenderen

Na alle politieke oproer in Amerika en het Verenigd Koninkrijk is nu Nederland aan de beurt: net als in een aantal andere Europese landen komen de verkiezingen eraan. De Tweede-Kamerverkiezingen zijn op woensdag 15 maart. RUG-studenten en -medewerkers die het tweede semester in het buitenland zitten, zijn waarschijnlijk al enkele weken voor deze datum vertrokken.

Nico Beets van de gemeente Groningen zegt dat er inmiddels 45 aanvragen zijn om vanuit het buitenland te stemmen. Als je op woensdag 1 februari vóór 3 uur ‘s middags bent aangemeld, kun je op twee manieren stemmen: je kunt iemand machtigen of per brief stemmen. De aanvraagdatum verschilt per gemeente waar je ingeschreven staat. Hieronder lees je hoe je kunt zorgen dat jouw stem in maart meetelt. Je kunt je aanvraag om vanuit het buitenland te stemmen indienen op de website van de gemeente Groningen.

Machtiging

Als je ten tijde van de Tweede-Kamerverkiezingen niet in Nederland woont, maar nog wel ingeschreven staat op een Nederlands adres, moet je iemand machtigen om voor je te stemmen. Kiezers kunnen tot 10 maart een formulier inleveren bij de gemeente waar ze ingeschreven staan. De gemachtigde hoeft niet in dezelfde gemeente te wonen, maar het formulier moet wel worden ingevuld door degene die naar het buitenland gaat én de persoon die ze machtigen. De contactgegevens van de gemachtigde moeten achterop je stempas (die naar je Nederlandse adres wordt gestuurd) worden ingevuld en voorzien van zowel jouw handtekening als die van de gemachtigde. Om voor jou te kunnen stemmen, moet de persoon die je machtigt ook een kopie van een geldig identiteitsbewijs van jou meenemen.

Per brief

Ben je op 15 maart in het buitenland en sta je niet meer ingeschreven op een Nederlands adres? Dan kun je tot 15 februari een stembiljet aanvragen. Je kunt je stembiljet op papier ontvangen of via e-mail. Het verzoek wordt behandeld door de gemeente Den Haag. De stembiljetten – in een oranje envelop – moeten op 15 maart vóór 3 uur ‘s middags worden ingeleverd bij een van de stemlocaties op het continent waar je woont.

Mobility Project

RUG-studenten en medewerkers gaan steeds vaker naar het buitenland om daar hun horizon te verbreden. In juni van dit jaar komt de RUG met het Mobility Project, met als doel ‘vanaf nu tot 2025 het aantal studenten dat naar buitenland gaat jaarlijks te verhogen, overeenkomstig het doel om 50 procent van alle RUG-studenten (op elk niveau) een internationale ervaring te bieden voordat ze afstuderen’. Volgens het Mobility and Scholarship Desk van de RUG zullen tijdens de verkiezingen 269 studenten afwezig zijn, omdat ze op dit moment in het buitenland studeren met een beurs van instellingen als Erasmus+ of Marco Polo. Vorig studiejaar zaten er 1319 studenten in het buitenland met dergelijke beurzen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties