SSH gaat akkoord met aanpassing shortstaycontracten

SSH gaat akkoord met aanpassing shortstaycontracten

Studentenhuisvester SSH staat ervoor open om de prijzen van haar huurcontracten in de toekomst uit te splitsen, zodat duidelijk wordt hoeveel kale huur precies betaald wordt voor een kortdurend verblijf.
23 juni om 14:47 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
juni 23 at 14:47 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door Koen Marée

23 juni om 14:47 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By Koen Marée

juni 23 at 14:47 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Koen Marée

Freelancejournalist Volledig bio Freelance journalist Full bio

Volgens de Groninger Studentenbond (GSb) is dit een goede stap voorwaarts. ‘We kunnen dan toetsen of die kale huur klopt volgens het woningwaardestelsel’, legt voorzitter Jan Willem Leeuwma uit. ‘Zo niet, dan kunnen we in gesprek met SSH.’

Woensdag vergadert de Groningse gemeenteraad weer over het nieuwe shortstaybeleid en wordt bekeken of de SSH überhaupt nog mag werken met de omstreden shortstaycontracten. Bij deze contracten voor een bepaalde periode is het niet mogelijk om tussentijds op te zeggen. Ook geven ze geen recht op huurbescherming. 

Dure leegstand

De SSH, de RUG en de Hanzehogeschool willen de contracten graag behouden. Als studenten tussentijds kunnen vertrekken, draaien de RUG en de Hanze op voor de kosten van de leegstand tot het nieuwe studiejaar. Dat zou financieel niet uit kunnen. 

Alleen met shortstaycontracten kan gegarandeerd worden dat er in september genoeg kamers leeg staan voor nieuwe (internationale) studenten, zeggen de partijen. 

Druk opgevoerd

De afgelopen maanden voerden studentenorganisaties en politieke partijen de druk op de SSH op om iets te doen aan de contracten. In een brief aan de gemeenteraad zegt de corporatie nu toe om in de toekomst niet meer één bedrag te rekenen, maar onderscheid te maken tussen kale huur en servicekosten. 

Ook staat zij ervoor open om de harde beëindigingsclausule uit het contract te halen. Op dit moment kunnen studenten in theorie voor iets kleins, zoals een lawaaiig feest of een kapot meubelstuk, uit hun kamer worden gezet. In de praktijk gebeurt dat echter nooit, stelt de SSH, dus kan de clausule ook worden aangepast.

Niet wenselijk

Hoewel de GSb tevreden is over de stappen die SSH wil nemen, benadrukt Leeuwma dat shortstaycontracten nog steeds niet wenselijk zijn: ‘Studenten zitten eraan vast en kunnen wettelijk gezien niet naar de huurcommissie.’ 

Een juridische procedure kan overigens wel uitkomst bieden, weet Leeuwma. Vorig jaar bepaalde een rechter dat een contract van tien maanden voor een kamer in de Upsilon-flat in Paddepoel als gewone kamerverhuur moest worden beoordeeld. 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties