Gemeente wil gebruik van shortstaycontracten inperken

Gemeente wil gebruik shortstaycontracten inperken

De gemeente Groningen kondigt maatregelen aan tegen het gebruik van shortstaycontracten. In de toekomst moet bij een verblijf van vier maanden of langer een normaal huurcontract worden aangeboden.
2 maart om 15:48 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
maart 2 at 15:48 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Koen Marée

2 maart om 15:48 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Koen Marée

maart 2 at 15:48 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.

Dat staat in een voorstel van het college van burgemeester en wethouders (B&W) aan de gemeenteraad, dat woensdag besproken wordt. 

De laatste jaren groeide het aantal locaties met shortstaycontracten hard. Vanwege het woningtekort werden nieuwe kamers en studio’s uit de grond gestampt op plekken zonder woonbestemming. Shortstaycontracten boden de oplossing, omdat er dan geen wijziging van het bestemmingsplan nodig was.

Studenten met een shortstaycontract hebben echter geen huurbescherming. Als er gebreken zijn aan de woning, kunnen ze daardoor niet naar de huurcommissie stappen. Ook betalen ze vaak een hogere huurprijs. De gemeente wil van deze situatie af. 

Uitzondering

Voor de Stichting Studenten Huisvesting (SSH), die ook werkt met shortstaycontracten, willen B&W de mogelijkheid houden om een uitzondering te maken op de viermaandenregel.

De SSH heeft een afspraak met de RUG en de Hanze om aan het begin van het collegejaar kamers vrij te hebben voor internationale studenten. Als er in de maanden daarvoor studenten vertrekken, wordt daarom niet naar nieuwe huurders gezocht. De RUG en Hanze betalen de kosten van de leegstand. 

Door met niet-opzegbare contracten te werken, wordt de uitstroom beperkt. Studenten kunnen alleen tussentijds verhuizen als ze stoppen met hun studie of een privéreden hebben. Als dit verandert, zullen de huurkosten voor RUG en Hanze vermoedelijk oplopen. 

Huidige contracten

In een reactie zegt de gemeente dinsdag dat de nieuwe regels niet opgaan voor al bestaande locaties zoals The Student Hotel en de Suiker. ‘Anders zouden we halverwege het spel de regels veranderen en dat is niet mogelijk.’

De gemeente gaat dan ook enkel nieuwe initiatieven toetsen. ‘Daarmee bedoelen we niet het gebruik van bestaande locaties door nieuwe gasten.’ Zij houdt de mogelijkheid open om bij nieuwe initiatieven een uitzondering te maken op de nieuwe regels.

Dit bericht is na publicatie aangevuld met een reactie van de gemeente over de invloed van het nieuwe beleid op bestaande contracten. Eerder stond geschreven dat de gemeente nog niet kon reageren en de invloed daarom onduidelijk was.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties