RUG lobbyt bij gemeente voor behoud shortstay

RUG lobbyt bij gemeente voor behoud shortstay

Huisvestingsorganisaties SSH en Rizoem moeten ook in de toekomst met shortstayhuurcontracten kunnen verhuren, vindt de RUG. Omdat de gemeenteraad binnenkort nieuw beleid over zulke contracten bespreekt, is de universiteit een lobby begonnen.
15 mei om 13:06 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
mei 15 at 13:06 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

Door Koen Marée

15 mei om 13:06 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
Avatar photo

By Koen Marée

mei 15 at 13:06 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.

Op shortstaycontracten is veel kritiek. Zo zijn huurders niet beschermd, waardoor ze bij gebreken aan de kamer niet naar de huurcommissie kunnen stappen. Ook valt de huur vaak hoger uit dan volgens het reguliere puntensysteem.

De gemeenteraad wil van deze situatie af en vroeg wethouder Roeland van der Schaaf met een nieuw beleid te komen. Vlak voor de coronacrisis werd zijn voorstel voor het eerst besproken. Hierin is een uitzonderingspositie opgenomen voor verhuurders als de SSH. Niet wenselijk, vindt een groot deel van de gemeenteraad.

Huisvesten

De universiteit volgt angstvallig de ontwikkelingen. Zij is bang dat het zonder shortstay niet mogelijk is om internationale studenten aan het begin van het collegejaar allemaal te huisvesten. Het grote voordeel van shortstay is namelijk dat de contracten tot de zomer duren, waardoor de kamers op tijd vrij zijn voor de volgende lichting studenten.

Bovendien staat de RUG financieel garant voor leegstand bij de SSH en Rizoem. Met een shortstayhuurcontract kan een student alleen onder strikte voorwaarden tussentijds vertrekken. Mocht dat veranderen en studenten dus makkelijker gedurende het jaar kunnen verhuizen, dan zou de leegstand veel groter kunnen worden. En de RUG dus meer geld kwijt zijn.

Lobbybrief

Op verzoek van de wethouder heeft de RUG haar argumenten uiteengezet in een lobbybrief. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze ook ondertekend zou worden door de Universiteitsraad. Omdat enkele kritische noten ontbraken, werkt zij nu aan een bijlage die met de brief wordt meegestuurd.

Daarin legt de raad uit begrip te hebben voor de positie van de RUG, maar noemt zij shortstay ook een ‘noodzakelijk kwaad’ waar op langere termijn een structurele oplossing voor moet worden gevonden.

In de brief, die naast door de raadspartijen ook wordt ondertekend door de Groninger Studentenbond, roept de raad de RUG en de gemeente verder op om niet meer naar elkaar te wijzen voor de oplossing, maar samen te werken.

Huurcommissie

Ook willen de partijen dat in de toekomst bij shortstay naar de huurcommissie kan worden gestapt, mochten er problemen zijn. Daarvoor ligt inmiddels een precedent, vertelt GSb-voorzitter Jan Willem Leeuwma.

In het najaar van 2019 lukte het een huurder om bij de huurcommissie een forse huurverlaging te krijgen voor zijn kamer in de Upsilonflat in Paddepoel. De huurcommissie oordeelde dat het, ondanks het shortstaycontract, wel degelijk ging om kamerverhuur.

De brief met bijlage wordt in de loop van volgende week verstuurd naar de gemeenteraad. Die gaat naar verwachting in juni in debat over het voorstel voor het nieuwe shortstaybeleid.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties