SSH gaat akkoord met aanpassing shortstaycontracten
SSH gaat akkoord met aanpassing shortstaycontracten
Volgens de Groninger Studentenbond (GSb) is dit een goede stap voorwaarts. ‘We kunnen dan toetsen of die kale huur klopt volgens het woningwaardestelsel’, legt voorzitter Jan Willem Leeuwma uit. ‘Zo niet, dan kunnen we in gesprek met SSH.’
Woensdag vergadert de Groningse gemeenteraad weer over het nieuwe shortstaybeleid en wordt bekeken of de SSH überhaupt nog mag werken met de omstreden shortstaycontracten. Bij deze contracten voor een bepaalde periode is het niet mogelijk om tussentijds op te zeggen. Ook geven ze geen recht op huurbescherming.
Dure leegstand
De SSH, de RUG en de Hanzehogeschool willen de contracten graag behouden. Als studenten tussentijds kunnen vertrekken, draaien de RUG en de Hanze op voor de kosten van de leegstand tot het nieuwe studiejaar. Dat zou financieel niet uit kunnen.
Alleen met shortstaycontracten kan gegarandeerd worden dat er in september genoeg kamers leeg staan voor nieuwe (internationale) studenten, zeggen de partijen.
Druk opgevoerd
De afgelopen maanden voerden studentenorganisaties en politieke partijen de druk op de SSH op om iets te doen aan de contracten. In een brief aan de gemeenteraad zegt de corporatie nu toe om in de toekomst niet meer één bedrag te rekenen, maar onderscheid te maken tussen kale huur en servicekosten.
Ook staat zij ervoor open om de harde beëindigingsclausule uit het contract te halen. Op dit moment kunnen studenten in theorie voor iets kleins, zoals een lawaaiig feest of een kapot meubelstuk, uit hun kamer worden gezet. In de praktijk gebeurt dat echter nooit, stelt de SSH, dus kan de clausule ook worden aangepast.
Niet wenselijk
Hoewel de GSb tevreden is over de stappen die SSH wil nemen, benadrukt Leeuwma dat shortstaycontracten nog steeds niet wenselijk zijn: ‘Studenten zitten eraan vast en kunnen wettelijk gezien niet naar de huurcommissie.’
Een juridische procedure kan overigens wel uitkomst bieden, weet Leeuwma. Vorig jaar bepaalde een rechter dat een contract van tien maanden voor een kamer in de Upsilon-flat in Paddepoel als gewone kamerverhuur moest worden beoordeeld.