‘Sla haar in elkaar’: reacties na verhaal UKrant over Chinese sjacheraars zijn onacceptabel

Elke dag vraagt de redactie van UKrant zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe schrijven we erover? ‘Bij UKrant’ is een niet-reguliere rubriek waarin we zo nu en dan een kijkje achter de schermen geven.

In de Chinese gemeenschap in Groningen (studenten en staf) is grote verontwaardiging ontstaan door het verhaal dat UKrant vorige week bracht over studentenflat Xior op Zernike.

Veel kamers in het complex zijn verhuurd, zo vertelt het verhaal, aan Chinese studenten via een sjacheraar (in de Engelse versie van het verhaal noemden we die een scalper – een goede vertaling ervoor is er niet) in hun thuisland; iemand die met een softwaretruc als eerste weet dat er kamers vrijkomen en deze informatie tegen betaling aanbiedt aan landgenoten.

De werkwijze, zegt verhuurder Xior, is illegaal. Xior is inmiddels bekend met het fenomeen, doet nader onderzoek en zal boekingen annuleren als het weer gebeurt. ‘De gemeente en de politie zijn op de hoogte van de situatie’, zei Xior vorige week in een reactie op het verhaal tegen UKrant.

Helaas hebben veel Chinese studenten (maar ook medewerkers) in Groningen het verhaal opgevat als een racistische aanval op de Chinese gemeenschap. Er werden allerlei heftige reacties met deze strekking gepost op ukrant.nl en – toen de mogelijkheid om te reageren werd gesloten, daarover zo dadelijk meer – werd de boosheid op andere manieren geuit.

Hoofdredactie en het bestuur van de Stichting Universiteitsblad bekijken welke stappen we kunnen nemen

Het ging helaas nog verder dan ‘boos’. In besloten Chinese groepen op sociale media zijn gegevens van de auteur van het verhaal uitgewisseld en er is zelfs opgeroepen om haar ‘in elkaar te slaan’.

Zulke intimiderende opmerkingen en dreigementen zijn onacceptabel. Hoofdredactie en het bestuur van de Stichting Universiteitsblad Groningen (de ‘uitgever’ van UKrant) bekijken welke stappen we hiertegen moeten en kunnen nemen.

Enige verdere uitleg.

1. Het verhaal is op geen enkele manier bedoeld om de Chinese gemeenschap in Groningen in een kwaad daglicht te stellen. Het verhaal legt de werkwijze van de sjacheraars bloot die misbruik maken van de woningnood in Groningen (en waarvan hun Chinese landgenoten het slachtoffer zijn, die moeten immers fors betalen voor die diensten).

Waarom schrijft UKrant dan alleen over Chinese studenten? Omdat het over Chinese studenten gaat. Als het IJslandse sjacheraars waren geweest die IJslandse studenten aan een kamer hadden geholpen, dan was het verhaal over IJslanders gegaan. Maar er waren en zijn geen IJslandse sjacheraars actief in Xior, wel Chinese.

2. Het gebruik van het begrip ‘Chinatown’ in de kop is kleinerend, zo is opgemerkt. De definitie van Chinatown luidt: stadswijk waar veel overzeese Chinezen wonen en/of waar veel Chinese faciliteiten zijn (in de volksmond niet zelden aangevuld met: en waar je heerlijk kunt eten). Daar wordt niks neerbuigends mee bedoeld, integendeel. Er zijn ook (prachtige) films gemaakt en boeken geschreven met ‘Chinatown’ in de titel.

Ik accepteer niet dat mijn redacteuren publiekelijk en volkomen onterecht worden beschuldigd van racisme

3. UKrant heeft de mogelijkheid om te reageren op de site al snel na publicatie gesloten. Waarom? Je mag vinden van het verhaal wat je wilt. Maar ik accepteer niet dat mijn redacteuren publiekelijk en volkomen onterecht worden beschuldigd van racisme of dat UKrant wordt neergezet als een platform dat willens en wetens haat (jegens de Chinese gemeenschap) propageert. Het is volstrekt bezijden de waarheid.

Reacties met deze inhoud zijn daarom verwijderd. Omdat ze door dezelfde afzenders daarna keer op keer werden herhaald (met opmerkingen erbij als ‘waag het niet nog eens om mijn reactie te verwijderen’), is de reageermogelijkheid leeg geveegd en gesloten (en ook omdat we uit zekere politieke hoek (helaas) bedenkelijke anti-Chinese reacties kregen).

Het sluiten van de reactiemogelijkheid viel vervolgens ook verkeerd; dat was een ‘schending van onze democratische rechten’, zo klonk het uit de Chinese gemeenschap. Dat verwijt snijdt geen hout.

Er zijn richtlijnen/spelregels voor het plaatsen van opmerkingen (deze zijn hier te vinden). Bovenal: UKrant geeft de lezer de mogelijkheid om (inhoudelijk) commentaar te leveren en met elkaar een discussie aan te gaan. Dat is een ‘geste’ van onze kant, geen ‘democratisch recht’ dat nu met handen en voeten is getreden.

De mogelijkheid om op dit stuk te reageren, staat vooralsnog open. Bij misbruik zoals hierboven is beschreven, wordt die ook hier gesloten.

Rob Siebelink is hoofdredacteur van UKrant

English

14 REACTIES

 1. Ik jullie eerste artikel gelezen zoals deze ook bedoeld was: de illegale handelswijze van de sjacheraar aan het licht brengen. Ik vond het een interessant artikel en was na het lezen geschokt door deze manier van uitbuiting. Dat jullie daar zulke heftige en disproportionele reacties hebben gehad vind ik bijzonder en bovenal enorm vervelend voor jullie! Goede en heldere tegenreactie d.m.v. dit artikel, chapeau

 2. One disappointing fact is that Ukrant only selectively reported the follow-up of this story. It should also be heard and clearly seen that many Chinese students are discussing this issue rationally and seek for help with anti-rascism organizations. This kind of selective reporting does not help improve communication. Ignoring the other side of the voice and story will only lead to more misunderstanding and stereotyping of a specific population group. Indeed threatening is certainly not unacceptable. Mild voices and reasonable arguments from the minority should also be heard and seen, especially for those who do not have a strong voice power in this case.

  Would be nice to see if Ukrant will remove this comment.

 3. Chinatown, by Roman Polanski (of all people) is about a shady detective dealing with shady people in shady allies–that is, “Chinatown”. Back in the 70’s, that sort of racism wasn’t seen as problematic as it is today. Either you didn’t do your homework, or you know exactly what you are doing.

  Look, UKrant is irresponsible in its covering of issues. My own experience was that they acted politically with their stories, releasing false, exaggerated, information for political, and not journalistic, gain. Even their report that followed the independent investigation, which said that there is “nothing of concern” happening, still left it all implied that was investigated was still concerning, flaunting the official report’s findings. This was done intentionally, politically to smear our team. Clearly this is the case, since the facts simply were not in the serialized UKrant stories.

  • What makes you think ‘Chinatown’ is referring to the (apparently racist, I have never heard of it) 1970s Roman Polanski movie, and not just using a term that has been around since the 1800s? (according to Google Books ngram viewer) Or did you just not do your homework?

  • You do realize that Chinatown is a term that existed well before the movie and even today doesn’t by default refer to that movie?

   I also suggest actually watching the film and paying attention to what it’s actually trying to say, instead of just reading summaries. The racism claim is absurd.

 4. Wat heftig zeg. Hopelijk komt er gauw een aanvaardbare oplossing en worden de verantwoordelijken aangepakt. Het asociale, tribale gedrag moet echt even stoppen nu.

 5. Goedzo Rob. En jammer dat het in de Chinese gemeenschap niet bekend is wat democratisch recht betekent. Misschien dat de universiteit hierover een cursus kan aanbieden (zonder tussenkomst van sjacheraars)?

  • “[…] niet bekend is wat democratisch recht betekent.”

   Inderdaad! Maar dat geldt eigenlijk voor heel veel mensen. ‘Vrijheid van meningsuiting’ wordt niet zelden, doch onterecht, als ‘recht op een sinaasappelkistje’.geïntepreteerd..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in