Schaapjes

Schaapjes

Internet staat bol van zelfbenoemde experts, coronacritici en meningschreeuwers. Maar op oeverloze en ongefundeerde kritiek zit student-columnist Bauke van der Kooij echt niet te wachten.
Door Bauke van der Kooij
7 oktober om 9:28 uur.
Laatst gewijzigd op 6 september 2021
om 9:04 uur.
oktober 7 at 9:28 AM.
Last modified on september 6, 2021
at 9:04 AM.

Trumspringa: de verleiding om alles in je leven achter te laten en ergens in de bergen een simpel leven te beginnen als schaapsherder. Dat is een door iemand zelfverzonnen woord dat ik per toeval op internet vond tijdens het schrijven van een essay.

Dat ik dat woord vond, kwam overigens niet omdat het iets met de opdracht te maken had. Nu het onderwijs veelal online is, is de motivatie nou eenmaal ver te zoeken en raak je snel afgeleid.

Zeker als je niet precies weet wat je ervan leert, want veel opdrachten worden opgehangen aan containerbegrippen als het ontwikkelen van probleemoplossend vermogen, analytische leesvaardigheid of een kritische houding.

Het zijn veelal begrippen waarvan je verwacht dat iedereen ze wel beheerst. Maar de laatste tijd wordt pijnlijk duidelijk dat niet iedereen dat laatste begrip, een kritische houding, machtig is.

Een kritische houding staat niet gelijk aan kritiek leveren. Bij kritisch denken gaat het over afwegingen maken, denken voordat je doet, beargumenteren en openstaan voor de argumenten van een ander.

Eigenlijk ben je bij alles wat je doet of gelooft wel dom bezig

Wie een beetje actief is op internet, wordt gebombardeerd met een stortvloed aan zelfbenoemde experts, coronacritici en meningschreeuwers. Een kritische houding is op dit moment belangrijk, maar op oeverloos ongefundeerde kritiek leveren zit nu echt helemaal niemand te wachten.

Het wetenschappelijke onderwijs, dat de student leert om kritisch te zijn in plaats van kritiek te leveren, is van enorm belang. Anders raakt de hele maatschappij bedolven onder nutteloos geschreeuw: Famke Louise is dom, de overheid is dom, als je geen mondkapje draagt ben je dom, als je wél een masker draagt ben je dom, als je niks doet ben je dom, als je iets doet ben je dom: eigenlijk ben je bij alles wat je doet of gelooft wel dom bezig.

Een goede, genuanceerde mening vormen wordt dan bijna onmogelijk. En dan zijn er ook nog de extremere meningen: het virus is in een lab gemaakt, de spoedwet is om het volk te onderdrukken, het vaccin wordt gemaakt om de bevolking uit te roeien! Kortom, vertrouw het gezag niet en kom in opstand, wees geen mak schaapje!

Over makke schaapjes gesproken: dat trumspringa klinkt de laatste tijd, voor zolang de wereld in de ban is van corona, best als een goed idee.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties