RUG past introductietijd aan

De RUG past de introductieperiode voor studenten aan. De aanpassingen moeten het voor buitenlandse studenten aantrekkelijker maken om eerder naar Groningen te komen en mee te doen aan de KEI-week. Dat moet de integratie bevorderen.
Door Peter Keizer / Foto’s Traci White

Volgens de nieuwe opzet gaat de internationale vereniging ESN een grotere rol spelen tijdens de KEI-week om de introductie aantrekkelijker te maken voor buitenlandse studenten.

Ook gaat de universiteit vanaf 2018 een extra week met activiteiten organiseren voor internationals. Die activiteitenweek moet na de KEI plaatsvinden. Direct daarop volgt de introductieweek van ESN. Op die manier wordt een aaneensluitende introductieperiode van zo’n drie weken gecreëerd voor buitenlandse studenten, in de hoop dat ze al begin augustus naar Groningen komen.

Door de internationals meer onderdeel te maken van de introductietijd, denkt de RUG de internationalisering van de studentengemeenschap en de integratie van buitenlandse studenten sterk te bevorderen. Dat schrijft het universiteitsbestuur in een memo aan de universiteitsraad.

Woonruimte

Buitenlandse studenten komen nu vaak eind augustus naar Groningen, omdat ze dan pas woonruimte kunnen krijgen via huisvester SSH. Daardoor missen ze echter een gezamenlijke introductietijd met Nederlandse studenten.

De universiteit richt een comité op dat moet onderzoeken hoe het voor buitenlandse studenten mogelijk en aantrekkelijker kan worden gemaakt om al drie weken voor de start van het nieuwe collegejaar naar Groningen te komen. Onder andere de gemeente en SSH zullen onderdeel zijn van die gesprekken.

De Full Moon Party in de Martini Plaza.

Studentenverenigingen

De nieuwe activiteitenweek voor buitenlandse studenten vindt plaats op hetzelfde moment als de introductietijd en ontgroeningen van de studentenverenigingen. De RUG heeft daarom gesproken met studentenverenigingen Albertus en Vindicat over het eventueel inkorten van hun introductieperiode, maar dat zien de verenigingen niet zitten.

Volgens Albertus en Vindicat zitten hun introductieperioden al overvol met activiteiten en zou inkorting de ontgroening nog intensiever maken. En dat komt volgens de verenigingen de veiligheid niet ten goede. Beide verenigingen willen juist liever een langere introductieperiode, waardoor de ontgroening minder intensief wordt.

Ook maakt een langere introductie het lidmaatschap gevoelsmatig waardevoller, denkt Vindicat. Verder geeft de vereniging aan niet voor inkorting van de eigen introductie te zijn, omdat haar leden er niet voor voelen om de komende jaren verder te internationaliseren.

Verplaatsen geen optie

Volgens ESN is de overlap van de introductieperiode voor buitenlandse studenten en de introductie van de studentenverenigingen geen probleem, omdat beide een andere doelgroep hebben.

Verplaatsing van de KEI-week bleek ook geen optie, omdat de algemene introductieweek dan zou samenvallen met de Bommen Berend-kermis en festival Noorderzon. En dat zou niet alleen voor organisatorische problemen zorgen, maar ook voor meer politie-inzet in de binnenstad.

Cultuur

De universiteit stelt een nieuw comité in dat de extra introductieweek voor buitenlandse studenten vorm moet geven. ESN zal de leiding nemen over dat comité en werkt samen met onder andere RUG, KEI, Albertus, Vindicat, de gemeente Groningen en Hanzehogeschool.

De gemeente wil graag dat internationals tijdens die week in aanraking komen met de Groningse cultuur, bijvoorbeeld in samenwerking met Noorderzon of Bommen Berend. Ook de leden van Vindicat hebben nagedacht over de extra week. Zij denken aan het organiseren van een buddysysteem, een introductie in de Nederlandse cultuur en een sporttoernooi.

De KEI-week begint in 2018 op 13 augustus. De nieuwe introductieweek voor buitenlandse studenten zou rond 18 augustus kunnen beginnen, op hetzelfde moment dat de ontgroeningen en introductietijden van andere studentenverenigingen worden gehouden. De introductieweek van ESN begint op 31 augustus en duurt tot 5 september. Het collegejaar wordt op maandag 3 september geopend.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties