De RUG moet vanaf 1 januari aan de gemeente Groningen belasting betalen voor reclame die zichtbaar is vanaf de openbare weg. Dat geldt ook voor de naam van gebouwen, zoals bijvoorbeeld het Rölinggebouw of de Universiteitsbibliotheek.
Dat heeft de gemeenteraad van Groningen deze week besloten. Het stadsbestuur zegt daarmee de ‘verrommeling’ van de stad tegen te willen gaan. Volgens de oppositie en veel Groningse ondernemers is het een ordinaire manier om extra geld binnen te halen. ‘Treitertaks’, noemen zij de veelbesproken maatregel.
Organisaties zonder winstoogmerk zoals kerken, sportverenigingen en onderwijsinstellingen vallen eveneens onder de nieuwe regel. Dus ook de RUG; die moet vanaf 2024 betalen voor elke uiting die is gericht op de openbare weg.
Wegwijzer, geen reclame
Een brief van de uni aan de gemeente mocht niet baten. Daarin schreef de RUG dat veel gebouwen namen hebben die dienen als een soort wegwijzer, en dat die namen bovendien vaak verwijzen naar personen die ooit verbonden waren aan de universiteit, zoals de jurist en polemoloog Bert Röling (1906-1985), bankier/politicus en alumnus Wim Duisenberg (1935-2005) en Nobelprijswinnaar Ben Feringa. ‘Dit betekent niet dat dit reclame is.’
De universiteit bezit en beheert veel panden met een ‘wegwijzer’ in en om de stad Groningen (zoals ook de Aletta Jacobshal) en wijst erop dat geld dat bedoeld is voor onderzoek en onderwijs, nu in de gemeentekas verdwijnt.
Publiek geld
Verder stelt de RUG dat de universiteit een publieke organisatie is die wordt gefinancierd met publiek geld. ‘Dit betekent dat deze middelen aangewend moeten worden voor het betalen van deze belasting aan een eveneens publiek gefinancierde instantie. Dit lijkt ons niet de bedoeling.’
Het kon de coalitie (GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en ChristenUnie) niet vermurwen, en die bleek ook ongevoelig voor veel andere protesten. Ook een motie van de oppositie om organisaties zonder winstoogmerk uit te sluiten, haalde het niet.
Het is onduidelijk hoeveel de RUG uiteindelijk moet betalen – dat wordt door de gemeente allemaal nog uitgerekend. In 2024 is reclame onder de twee vierkante meter nog uitgezonderd, daarna wordt één vierkante meter de limiet.