Dat maakten RUG en Hanze maandagmorgen bekend. De Accreditatiecommissie Studentenorganisaties, die de vereniging de afgelopen maanden onder de loep nam, vindt dat de cultuur bij Vindicat nog niet voldoende verbeterd is. ‘Daarom gaan wij niet tot accreditatie over’, zegt voorzitter Martin Sitalsing van de Accreditatiecommissie.
Incidenten
Vindicat raakte in 2016 in opspraak na een aantal incidenten: geweld tijdens de ontgroening en een ‘bangalijst’ waarin de foto’s en contactgegevens van vrouwelijke leden stonden, met denigrerende opmerkingen. Daarop riepen de RUG en de Hanzehogeschool de Accreditatiecommissie in het leven. Vindicat moest aan kritische zelfreflectie doen en maatregelen nemen om de sfeer veiliger te maken en nieuwe incidenten te voorkomen.
In de zomer van 2017 oordeelde de commissie dat de vereniging goed genoeg haar best gedaan had om voor het collegejaar 2017-2018 accreditatie te krijgen. ‘We hadden gehoopt dat die lijn zich zou doorzetten, maar dat is helaas niet gebeurd’, zegt Sitalsing.
Intimidatie
Niet dat er geen pogingen zijn ondernomen. Vindicat heeft een gedragscode opgesteld, die onder leden wordt verspreid en door eerstejaars moet worden ondertekend voor ze lid mogen worden. Er zijn ook enquêtes afgenomen onder de leden.
Maar met de uitkomsten daarvan is weinig gedaan, terwijl ze volgens de accreditatiecommissie ‘schokkend’ zijn: leden geven bijvoorbeeld aan zich niet veilig te voelen in de sociëteit, en meer dan een derde van de vereniging vindt dat alcohol een veel te grote rol speelt.
Het is niet duidelijk in hoeverre de leiding van de introductie nuchter is. Ook lijkt de vereniging er niet vrouwvriendelijker op te zijn geworden: ‘Er is sprake van intimidatie, betasting, uitschelden, vernederende opmerkingen en slutshaming’, staat in het rapport van de commissie.
‘Terechte maatregel’
‘We moeten denken aan de veiligheid van onze studenten’, zegt rector magnificus Elmer Sterken van de RUG. ‘Vanuit dat perspectief vind ik dit een zeer terechte maatregel.’
Het pas aangetreden bestuur van Vindicat heeft ‘teleurgesteld’ gereageerd, zegt Sitalsing. ‘Maar ze zeiden ook gelijk: oké, en hoe nu verder? Ze willen er echt mee aan de slag.’
Tumultueuze jaren
Het bestuur van Vindicat laat weten dat het ‘zeer teleurgesteld’ is. Na de afgelopen tumultueuze jaren heeft de vereniging, in samenwerking met de academische instellingen, anderhalf jaar geleden een nieuwe koers ingezet, stelt het bestuur.
‘Een cultuurverandering is op gang gekomen die zijn vruchten afwerpt. Wij hebben bijvoorbeeld twee probleemloze introductieperiodes gehad. Daarnaast hebben we een gedragscode geïmplementeerd, die breed gedragen wordt binnen de vereniging’, staat in een schriftelijke reactie.
‘Onevenredig gestraft’
Vindicat had goede hoop, aldus het bestuur, dat RUG en Hanze de nieuwe ingeslagen weg en concrete verbeteringen hadden beloond met de accreditatie. ‘Daarom ervaren wij het nu als teleurstellend dat wij onevenredig worden gestraft. De cultuurverandering gaat niet van vandaag op morgen. Het is een proces waar een langere periode overheen gaat. Wij hadden gehoopt dat ons meer tijd was gegund.’
De maatregelen tegen Vindicat blijven van kracht tot september 2019. De vereniging kan opnieuw accreditatie aanvragen als ze vindt dat er wél voldoende verbeterd is. ‘We gaan nog harder aan de slag met de punten van kritiek’, laat abactis Danique Vreeburg van het Vindicatbestuur weten. ‘De focus zal hier onder andere liggen bij overmatig alcoholgebruik binnen de vereniging.’ Vreeburg heeft er ‘het volste vertrouwen’ in dat Vindicat volgend jaar weer geaccrediteerd wordt.
Studentensportvereniging GSVV The Knickerbockers kan nu al juichen. Die wordt de komende drie jaar geaccrediteerd. Aan de accreditatie zijn wel voorwaarden verbonden.
Foto: rector magnificus Elmer Sterken licht het besluit van de Accreditatiecommissie toe. Rechts van hem Jouke de Vries, de nieuwe voorzitter van het college van bestuur van de RUG, links commissievoorzitter Martin Sitalsing. Helemaal rechts Paul van der Wijk van de Hanzehogeschool.