Vindicat loopt niet mee in cortège [UPDATE]

Studentenvereniging Vindicat liep maandag niet mee in het cortège bij de opening van het academisch jaar van de RUG. Het is niet duidelijk waarom Vindicat afwezig was.
Door Christien Boomsma en Thereza LAngeler

Het nieuwe bestuur van Vindicat, dat komend collegejaar de leiding heeft over de vereniging, was wel aanwezig in de Martinikerk. Daar opende rector magnificus Elmer Sterken het jaar op maandagmiddag. De vereniging liet echter verstek gaan bij de stoet van hoogleraren en studentenverenigingen, die van het Academiegebouw naar de Martinikerk liep.

Waarom Vindicat niet zoals andere verenigingen vertegenwoordigd was in het cortège, is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van de RUG had de vereniging zelf besloten dat deelname aan de traditionele optocht ‘niet verstandig’ zou zijn.

Miscommunicatie

Maar de bestuursleden die in de Martinikerk aanwezig waren, ontkenden dat. ‘Wij hadden graag in het cortège meegelopen’, zegt Danique Vreeburg, de abactis van de nieuwe senaat. ‘Dit is enige tijd geleden vanuit de RUG gecommuniceerd met het oude bestuur.’

Wat precies de reden is voor de uitsluiting, weet Vreeburg niet. ‘Er is intern wat miscommunicatie geweest’, zegt ze. ‘We hopen de rector magnificus zo nog even te spreken, om hem ernaar te vragen’, voegt één van haar bestuursgenoten daaraan toe.

Orde op zaken

De vereniging kwam de afgelopen jaren in opspraak na een reeks van incidenten. Zo waren er de vernielingen in restaurant Sushi Mall, de mishandeling van een student door een ouderejaars tijdens de ontgroening, een mishandeling op de sociëteit en een incident bij subvereniging Aegir. De universiteit besloot de bestuursbeurzen in te trekken.

Om de bestuursbeurzen terug te krijgen, moet de vereniging uiterlijk deze maand aantonen orde op zaken te hebben gesteld. De vereniging moet een uitgebreide incidentenregistratie laten zien en plannen die herhaling moeten voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in