RUG moet meer doen tegen verspreiding coronavirus

Ruim 500 mensen deden mee aan peiling UKrant

RUG moet meer doen tegen verspreiding coronavirus

De RUG moet meer doen dan de richtlijnen volgen van het RIVM, vindt een grote meerderheid van de respondenten in een peiling van UKrant. Met name internationals vinden dat de RUG extra maatregelen moet nemen en zich proactiever moet opstellen.
Door Giulia Fabrizi en Rob Siebelink
12 maart om 19:44 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
maart 12 at 19:44 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.

Dat blijkt uit een onlinepeiling die UKrant donderdagmiddag heeft gehouden. Er deden 519 mensen aan mee, 328 Nederlanders en 191 internationals.

Zo’n 53 procent van alle deelnemers maakt zich grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus in Groningen, 35 procent is enigszins bezorgd en 12 procent zegt geen minuut wakker te liggen.

Opvallend is dat internationals zich veel meer zorgen maken dan Nederlanders. Bijna zeven van de tien internationals beziet de ontwikkelingen van de laatste weken met argusogen, tegen 44 procent van de Nederlanders. 

‘Weinig proactief’

De helft van de internationals is ontevreden over de informatievoorziening van de RUG, die door hen vaak wordt aangemerkt als summier, moeilijk vindbaar en ‘weinig proactief’. Ruim 30 procent van de Nederlanders vindt dat ook, de helft van hen zegt dat de universiteit wel adequaat reageert.

Uit de toelichting die de deelnemers geven blijkt dat mensen die het Nederlandse nieuws kunnen volgen, minder klachten hebben over hoe de RUG informeert.  

‘Voor Nederlandse studenten is het gemakkelijk om informatie te verstrekken over de uitbraak en situatie in Nederland, maar voor internationale studenten is de informatie die de RUG biedt echt karig, onoverzichtelijk en niet altijd recent’, schrijft een Nederlandse student.

Maatregelen

Internationals en Nederlanders zijn eensgezind als het gaat om de vraag of de universiteit genoeg doet om verspreiding van het virus tegen te gaan. Een overgrote meerderheid (92 procent van de internationals en 73 procent van de Nederlanders) vindt de maatregelen tot dusverre onvoldoende, of hekelt juist het gebrek daaraan.

De vergelijking met landen als Italië, waar alle universiteiten gesloten zijn, wordt veelvuldig gemaakt door zowel Nederlanders als internationals. Beiden stellen herhaaldelijk dat de RUG een te passieve houding aanneemt.

‘Veel medewerkers zijn niet op de hoogte dat er een crisisteam is’, schrijft een ontevreden Nederlandse medewerker. ‘De updates komen vaak veel te laat en op vragen van medewerkers wordt nauwelijks gereageerd.’

Geen plan

Ook zijn mensen ontevreden over het ogenschijnlijk ontbreken van een plan van aanpak van de RUG. Zelfs mensen die begrijpen dat de RUG de landelijke richtlijnen volgt, schrijven dat de RUG wél moet communiceren over de mogelijke scenario’s. Want wat gebeurt er als de universiteit moet sluiten? Hoe gaat het straks met tentamens?

Welke maatregelen de RUG moet nemen? De meeste mensen zien het meeste heil in onlinecolleges (ruim 70 procent), het verbieden van bijeenkomsten waar meer dan dertig mensen komen (60 procent) en het verspreiden van hygiënische middelen zoals sanitaire handgel (ook 60 procent). De laatste maatregel, zo werd meermalen opgemerkt, zou de RUG wel hebben aangekondigd maar menigeen heeft nooit een handgel gezien.

Sluiting gebouwen

Er werden door de deelnemers ook andere suggesties gedaan zoals het sluiten van alle gebouwen, verplicht thuiswerken, het afgelasten van tentamens en het voortdurend schoonmaken van deurklinken in gemeenschappelijke ruimtes (zoals kantines en de UB).

Een enkeling zei dat ‘stoppen met paniekzaaien’ ook een goede oplossing is, evenals het wat meer apocalyptische ‘niets doen, want het virus is toch niet te stoppen’. 

Gedrag aangepast

Bijna iedere deelnemer aan de peiling heeft de laatste tijd zijn gedrag aangepast (in totaal zeiden slechts vijftig mensen dat ze niks hebben veranderd), al zijn ook hier de internationals vaak opnieuw in de meerderheid.

Vaak je handen wassen wordt het meest genoemd (74 procent van de Nederlanders, 89 procent van de internationals), hoesten en niezen in de elleboog (beide 68 procent), het vermijden van lichamelijk contact (beide rond 60 procent) en het vermijden van grotere bijeenkomsten (40 om 64 procent).

Verder zegt een op de tien Nederlanders voorlopig niet naar college te gaan, bij de internationals is dat ruim een op de vijf.

Deze peiling werd gehouden enkele uren voordat de RUG vergaande maatregelen afkondigde om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zie  Geen colleges, tentamens en bijeenkomsten 

Petitie van RUG-studenten

RUG-studenten zijn een petitie begonnen waarin ze de universiteit oproepen strengere maatregelen te nemen om het coronavirus tegen te houden. De studenten vragen het college van bestuur om niet langer te wachten met
strengere maatregelen en nu actie te ondernemen.

De studenten stellen in de petitie dat de RUG tot nu toe ‘passief en reactief’ heeft gehandeld. 

12 March 2020 | 22-11-2020, 16:19
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties