De kastanjebomen waren tussen de 60 en de 80 jaar oud. Op zaterdag 23 februari zijn ze gekapt. Ze werden onmiddellijk gemist.
Universitair docent Kristin McGee, voorzitter van actiegroep De Bomenridders, schreef in een opiniestuk voor UKrant hoe zorgelijk ze het verdwijnen van de bomen vindt. Op sociale media kreeg ze veel bijval: een lezer noemde de kap ‘hartstikke zonde en onnodig’. ‘Er worden veel te veel bomen gekapt zonder goede reden’, vond een ander.
‘Wij vinden het óók erg jammer’, zegt universiteitswoordvoerder Jorien Bakker. ‘Maar de bomen moesten wel gekapt worden.’ Ze waren zwaar aangetast door onder andere de kastanjeziekte, een infectie waardoor kastanjebomen bruine vlekken op de bast krijgen, en uiteindelijk rotten en afsterven.
Hortustuin
Door die rot worden bomen zwak, waardoor er bij slecht weer zomaar takken kunnen afknappen. ‘We kunnen niet het risico nemen dat er bij storm iemand door een tak wordt geraakt’, zegt Bakker. Daarom vroeg de RUG de gemeente een vergunning om de bomen te kappen. Ook in de Hortustuin, achter het Heymansgebouw in de Grote Kruisstraat, moesten zieke bomen worden geveld. Op 9 maart wordt nog een boom gekapt in de binnentuin van de Broerstraat.
De universiteit heeft de omwonenden per brief geïnformeerd over de kap en werkt momenteel aan een herbeplantingsplan. In de Hortus plant de RUG nog dit voorjaar nieuwe bomen. Voor het Harmoniecomplex en de Broerstraat is nog niet bekend wanneer de nieuwe aanplant komt. Bakker laat weten dat de bomen in elk geval één op één vervangen zullen worden.
‘Natuurlijk is het jammer’
‘We gaan heel zorgvuldig om met onze bomen, vooral de monumentale’, benadrukt Bakker. Ze zegt dat de universiteit inderdaad wel eens ingrijpend laat snoeien – maar alleen als dat nodig is om de levensduur van de boom te verlengen, of als er gevaar van vallende takken is. ‘Deze bomen waren zó ziek dat het zelfs niet verantwoord was om ze te laten staan. Natuurlijk is dat jammer, dat vinden wij ook, dat vindt iedereen.’
Hoe dan ook is het niet de bedoeling van de universiteit om stedelijk groen te vernielen. ‘De RUG en de gemeente werken juist al heel lang aan meer groen in de binnenstad. Allerlei lege plekken zijn voorzien van bomen of struiken, in overleg met de bewoners.’