Normaal is het doodstil bij de commissievergaderingen van de universiteitsraad. Maar donderdag zat de publieke tribune volgepakt met personeelsleden van het Kernfysisch Versneller Instituut – Center for Advanced Radiation Technology (KVI-CART).
Zij begrijpen er niets van dat het college van bestuur hun instituut wil reorganiseren. In de praktijk betekent dat opheffing, waarna de leden van de drie onderzoeksgroepen elders moeten worden ondergebracht. Mocht dat niet voor iedereen lukken, dan betekent het ook gedwongen ontslagen.
Tekorten op de begroting
‘Welk probleem wordt hier eigenlijk opgelost?’ vroeg Oscar Kuiken, technicus bij het KVI-CART en secretaris van de dienstraad, die het woord voerde tijdens de vergadering. ‘Het gaat goed met ons. Dus waarom wordt dit plan er met bloedspoed doorheen gejaagd?’
Het RUG-bestuur stelt dat het weinig keus heeft. Het KVI-CART, dat in 2013 ook een reorganisatie meemaakte, heeft steeds minder reserves. Ieder jaar weer zijn er tekorten op de begroting. Ruim vier ton in 2017, twee ton in 2018. ‘Kernfysica staat nu eenmaal niet hoog op de agenda’, stelt voorzitter Jouke de Vries van het college van bestuur. ‘Dus het is heel moeilijk daarvoor financiering te krijgen.’
Bovendien zouden de onderzoekers niet genoeg samenwerken, wordt de dure deeltjesversneller veel te weinig gebruikt en komt er onvoldoende geld uit het bedrijfsleven.
Kernfysica
De oplossing is een reorganisatie, waarvan het college nu de officiële melding doet. Er lopen al gesprekken met de Faculty of Science and Engineering (FSE), die de groep astrophysical wel wil overnemen. Met medische wetenschappen wordt onderhandeld over de groep medische fysica, waar onder meer onderzoek naar protonentherapie wordt gedaan.
Maar FSE heeft aangegeven de groep kernfysica niet te willen overnemen. ‘En de autonomie van faculteiten is een groot goed. Het is moeilijk daar tegenin te gaan’, aldus De Vries.
‘We zouden gaan oogsten’
De universiteitsraad is het totaal niet eens met zijn redenering. Waarom, vragen Bart Beijer van de Personeelsfractie en Lawrence Gormley van de Wetenschapsfractie zich af, houdt het college geen rekening met een aantal flinke grants die in 2018 – sommige nog in december – zijn binnengekomen? En waarom blokkeerde het college de ondertekening van contracten voor nieuwe projecten?
Daardoor zou het KVI-CART anderhalf miljoen aan inkomsten zijn misgelopen. ‘2018 was het jaar waarin we zouden gaan oogsten, maar dat wordt nu afgekapt’, stelt Olaf Scholten van de Personeelsfractie en zelf werkzaam bij het KVI.
Bovendien willen de partijen graag een toezegging dat gedwongen ontslagen zullen worden voorkomen. Maar daar wil De Vries niet aan. ‘Ik ga niet zeggen dat er geen gedwongen ontslagen zullen zijn. Dat is niet eerlijk.’
Buitenland
Wel houdt hij vol dat hij goede kansen ziet het personeel elders onder te brengen, ook als dat niet bij de eigen universiteit lukt. ‘Ik denk dat er in het buitenland voor een aantal onderzoekers meer mogelijkheden zijn om hun werk voort te zetten.’
Bij reorganisaties heeft de universiteitsraad geen instemmings- maar alleen adviesrecht. In dit geval adviseert zal de raad waarschijnlijk negatief adviseren; het college van bestuur kan dat advies naast zich neerleggen.