Faculteit rechten in financieel zwaar weer, wil 45 banen schrappen

De faculteit rechten zit in financieel zwaar weer. Door oplopende tekorten, tot 9 miljoen in 2027, gaat de faculteit onder meer 45 banen schrappen. Decaan Wilbert Kolkman noemt de situatie ‘pijnlijk’.

‘Tot een aantal maanden geleden zaten we er financieel goed bij, maar nu barst je bijna in huilen uit’, zei Kolkman tijdens een vergadering van de faculteitsraad.

Terwijl de inkomsten de komende jaren dalen, nemen de uitgaven juist toe. Daardoor stevent de faculteit voor dit kalenderjaar af op een tekort van ruim 1,4 miljoen euro, terwijl zij vorig jaar nog 2 miljoen euro overhield.

Als het bestuur niet ingrijpt, loopt het begrotingstekort de komende jaren nog verder op, tot meer dan 9 miljoen euro in 2027.

Cao

Er zijn meerdere oorzaken. Eén daarvan is een loonstijging van 9 procent in de nieuwe cao. De faculteit krijgt deze stijging maar voor ongeveer de helft vergoed, zegt Kolkman.

Dat probleem staat overigens niet op zichzelf. Vorige week bleek dat de financiële toekomst van hele universiteit door de loonstijging hoogst onzeker is, onder meer omdat de overheid de loonsverhoging niet compleet compenseert.

Tijdelijke contracten

Om het tekort te dichten, ligt een aantal maatregelen op tafel. Meest ingrijpend is het voorstel om van de huidige bijna driehonderd voltijdsbanen minimaal 45 FTE te schrappen, door bijvoorbeeld tijdelijke contracten niet te verlengen. Het gaat om onder meer zo’n dertig FTE aan extra medewerkers in het kader van het project Ruggesteun. 

Ook personeel dat uit zichzelf ander werkt zoekt of met pensioen gaat, wordt niet zonder meer vervangen, meldt Kolkman. ‘Maar als de continuïteit zonder het opnieuw invullen van een functie in gevaar komt, moeten we het daar natuurlijk over hebben.’ ‘Vacaturebeheersing’, noemt Kolkman dat.

Promotietijd

Een andere maatregel is het schrappen van de mogelijkheid om in februari aan een master te beginnen. Ook wordt overwogen de promotietijd van PhD-studenten – in sommige gevallen zes jaar vanwege de combinatie van onderzoek en het geven van colleges – terug te brengen.

Daarnaast is de faculteit in overleg met het RUG-bestuur over een verhoging van de inkomsten. Aan personeel wordt gevraagd om meer onderzoekstijd te besteden aan het binnenhalen van projecten die geld kunnen opleveren. Ook wil de faculteit meer Veni-beurzen binnenhalen.

Brief

Het faculteitsbestuur deelt de maatregelen de komende week via een brief met de medewerkers. ‘Ik vind dat ze recht hebben te weten wat er voor de deur staat’, zegt Kolkman. Studenten worden later via Brightspace geïnformeerd.

Ook is het faculteitsbestuur van plan een adviescommissie over de bezuinigingen samen te stellen, met één of twee leden per vakgroep binnen de faculteit. Studenten en medewerkers kunnen zich daarvoor melden. Deze commissie moet voor 1 november alle bezuinigingsmaatregelen op een rijtje zetten.

‘Maar dat wil nog niet zeggen dat de week erna alle maatregelen worden uitgevoerd’, zegt Kolkman. ‘Het schrappen van een deel van een opleiding, als dat aan de orde is, duurt bijvoorbeeld veel langer.’

Lees ook:

Engels

10 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

10 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties